Prylnyhet

Canon EF 100-400mm f/4-5,6L IS II USM – rejält uppdaterad

Foto: Danny Green

Föregångaren släpptes 1998, sedan dess har tekniken tagit ett par kliv framåt. Uppföljaren har därför förbättrats på flera punkter.

En av de större förändringarna i konstruktionen är att man gått från en dragzoom till en vanlig zoomring. Detta gör att problem med att damm sugs in i mekanismen ska försvinna. Den nya konstruktionen blir dock något större och tyngre än föregångaren. Den nya vikten hamnar på 1570 gram, längden när zoomen är indragen blir 19,3 centimeter.

Som namnet antyder har objektivet också bildstabilisering, och i den nya versionen har den blivit väsentligt effektivare. Istället för de ett och ett halv steg längre slutartid som man kunde få med den gamla så kan man nu gå ner fyra steg i slutartid men ändå få en skarp bild. Bildstabiliseringen har tre olika lägen för att optimera för olika typer av fotografering. Bland annat finns det ett läge som spar batteri då bildstabiliseringen bara är i gång när man trycker ner avtryckaren.

Ny zoom-mekanism

Zoomringen är inte bara ny för objektivet utan den har även fått justeringsmöjligheter så att man kan ställa in vridmomentet i den. Zoomen går även att låsa på en viss brännvidd för att det inte ska ställas om om man råkar komma åt zoomringen.

Den nya konstruktionen innehåller fler linselement än den tidigare, vilket är en av anledningarna till den ökade vikten. De nya linserna har också fått mer avancerade ytbehandlingar för att ge bättre bildkvalitet, bland annat är det första gången som Canon använder ASC (Air Sphere Coating) i ett EF-objektiv.

Även vädertätningen har blivit betydligt bättre. Samt att närgränsen halverats.Canon EF 100-400mm f/4-5,6L IS II USM kommer att börja säljas i december till ett rekommenderat pris på 24 000 kronor.