Prylnyhet

Canon EOS 850D får autofokus från proffsmodellerna

En mer avancerad autofokus tillsammans med en ny processor ökar nivån i Canons nya mellansegmentskamera.

För två år sedan lanserade Canon 800D och 77D, två kameror med i stort sett liknande interiör men med lite olika målgrupper och därför lite olika reglage. Men nu verkar det som om de insett att det kanske blev lite för rörigt med två modeller som var så pass lika varandra. Måhända kannibaliserade de på varandra eller så var det bara dags att skala ner utbudet. För dessa två kameror ersätts nu av den nya EOS 850D.

Exteriört påminner den ganska mycket om 77D, det saknas en dedikerad knapp för wifi (som 77D hade) men i övrigt är de nästintill identiska. Det här betyder att en tretums pekksärm sitter även på 850D.

Den har samma upplösning som föregångarna 24 megapixlar, men om det är samma sensor vet vi inte. Det som däremot är utbytt är processorn som numera är en Digic 8. Den nya processorn gör att kameran sätter lite sprätt på informationshanteringen. Nu kan den bland annat filma i 4K upp till 25bps.

Fokusteknik från dyrare modeller

EOS 850D får också Canons iTR-teknik för autofokusen. Det betyder rent praktiskt att du kan få ansiktsigenkänning och ansiktsföljning via den optiska sökaren. Tekniken har funnits i Canons mer avancerade kameror tidigare men har nu alltså migrerat ner till den här nivån. Den använder sig av en RBG IR-sensor med 200 000 pixlar som tillsammans med AF-sensorn för att få fram data som gör att den kan identifiera och följa ansikten och ögon.

Använder man den optiska sökaren kan man använda sig av 45 fokuspunkter, men kan man tänka sig att komponera sin bild via skärmen på baksidan kan man använda sig av 143 olika fokuspunkter.

Förutom att kameran kan filma i 4K har den också fått en digital bildstabilsering vid filmning som ska ge stadiga och bra filmklipp även vid frihandsfilmande.

Komprimerat råformat

EOS 850D erbjuder också det komprimerade råformatet C-raw vilket ger en mindre bildfil, det ökar bufferten för råfiler från 40 bilder till 75. Du kan också redigera råfilerna direkt i kameran om så skulle behövas. Seriebildstagningen är sju bilder per sekund.

850D har, så klart, även wifi och bluetooth av lågenergitypen. Detta gör att du snabbt kan föra över och dela bilder via din smartphone eller surfplatta.

EOS 850D dyker upp hos hndlarna i april och priset kommer att hamna på 10199 kr för huset, 11249 för huset och ett 18-55, vill du hellre ha en 18-135 får du betala 14995 kronor.