Prylnyhet

Canon EOS M3 – med helt ny design

I nya EOS M3 är i stort sett all viktig hårdvara utbytt från den första versionen. Frågan är om fokuseringen har blivit tillräckligt snabb den här gången.

När Kamera bild testade den första versionen av EOS M så fick den kritik för att autofokusen var långsam och inte alltid satt där den skulle i svagare ljus. Fokusen är nu utbytt till den nya hybrid-CMOS af III-autofokusen, som även sitter i 750D och 760D. Den ger M3 49 fokuspunkter. Enligt Canon själva så ska autofokusen vara 6,1 gånger snabbare än den första versionen. Något som det fanns behov av.

Sensorn är densamma som i 750D och 760D, alltså en nyutvecklad 24,2 megapixels CMOS-sensor. Digic 6-processorn har även den fått inta EOS M3 och ger liksom hos de två instegsnyheterna isokänslighet mellan 100 och 12800. Pekskärmen är på tre tum och kan vinklas 180grader uppåt och 45 grader neråt.

För att underlätta för den som inte är så tekniskt kunnig har Canon stoppat in en funktion som de kallar Creative Assist som ger möjligheter att justera saker som skärpedjup, vitbalans, färgmättnad och annat direkt på skärmen med ett glidreglage där man ser förändringen direkt utan att man behöver förstå vad bländarvärden, kelvintal och annat betyder.

Till det yttre så har M3 fått en ny form och ett nytt grepp. När Kamera bild fick klämma på ett provexemplar så kunde vi konstatera att den kändes betydligt bättre än sin föregångaren. Kamerna har också kontakter för en elektronisk sökare i blixtskon.

Likt 750D och 760D har den också fått wifi och nfc. Med dessa tekniker kan kameran fjärrstyras via appen Camera Connect.

I ett kit med ett 18-55 STM kommer EOS M3 att kosta 7000 kronor, den blir tillgänglig i handeln i april.