Prylnyhet

Canon EOS M5 får digital sökare, bluetooth, pekskärm & Dual Pixel AF

Canon släpper den nya spegellösa kamera EOS M5, som kvalar in överst i hierarkin i M-serien. I kameran hittar vi bland annat en ny "peka och dra"-teknik för att ställa in autofokuspunkt via pekskärmen. Kamera & Bild har provat funktionen.

Canon EOS M5 är tänkt att vara det nya spegellösa flaggskeppet för Canons M-system. Uppdateringarna är många, men även förändringarna. Från att de tidigare kamerorna i systemet har varit rätt så små så har nu Canon designat om EOS M5, och den har blivit större, både storleksmässigt och prestandamässigt.

Skärmen är pekkänslig och vridbar både uppåt och nedåt/framåt för att sa skärmbilden även framifrån.

På utsidan har kameran fått ordentliga reglage och utrustats med ett mer tydligt grepp för handen, samtidigt som Canon efter feedback från kunder även placerat en elektronisk sökare på 2,36 miljoner bildpunkter med en bilduppdatering på 120 bilder per sekund i kameran, rakt ovanför objektivet. I kameran sitter även en DIGIC 7-krets som hanterar bilderna. Film spelas in i 1080/60p.

Uppslösningen på APS-C-sensorn är 24,2 megapixlar, med ett ISO-omfång upp till 25600 ISO. Nya EOS M5 har även fått Dual Pixel AF för att snabbare och smidigare kunna hantera autofokusen, ett arv från Canon EOS 80D.

EOS M5 tar bilder i 7 bilder per sekund med följande autofokus, eller upp till 9 bilder per sekund med låst autofokus. Kameran har även utrustats med bildstabilisering som motsvarar upp till fem steg kortare slutartid. Tillsammans med objektiv med inbyggd bildstabilisering förbättras denna ytterligare.

Nya Canon EOS M5 har även utrustats med den senaste energisnåla bluetooth-tekniken som innebär att en enhet kan ha en konstant anslutning till kameran för att kunna aktivera wifi för att styra eller föra över bilder via appen Camera Connect.

Nytt autofokustänk – vi har provat

En annan nyhet i kameran är kombinationen av att titta i den elektroniska sökaren samtidigt som man snabbt kan justera autofokuspunkt genom att dra med fingret på den pekkänsliga skärmen.

Genom en inställning i menyn går det att välja om man vill använda hela skärmen, som då motsvarar hela sökarytan, eller en fjärdedel av den nere eller uppe i det högra eller vänstra hörnet. På så vis går det att fokusera med vilken tumme man vill, och ändå ha kontroll över autofokuspunkten, vid exempelvis filmning.

Kamera Bild har provat funktionen och tycker att den fungerar riktigt bra. Efter omställning till att amvända den nedre högra fjärdedelen av skärmen kunde jag lätt flytta runt autofokuspunkten (som jag ser i sökaren) med min högertumme. Det hela fungerade fint, och det finna absolut potential att detta kan vara riktigt användbart, och det ska bli intressant att testa detta ytterligare.

Nytt objektiv: EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM

Canon släpper samtidigt ett nytt allroundobjektiv, EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM, motsvarande 29-240mm i småbildsformat. Objektivet har inbyggd bildstabiliering i fyra steg, STM-motor för ljudlös och mjuk fokusövergång vid filmning.

Canon EOS M5 med 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM.

Objektivets bländare består av åtta cirkelformade blad för att ge en mjuk bakgrundsoskärpa. Objektivets filterdiameter är 55mm, vikten 300 gram.

Priser

Canon EOS M5 med EF-EOS M Adapter kostar 11 030 kronor, med säljstart i november.

Canon EOS M5 med EF-M 15-45mm f/3,5-6,3 IS STM samt adapter kostar 12 200 kronor, med säljstart i november.

Canon EOS M5 med nya EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM samt adapter kostar 14 640 kronor, med säljstart i december.

Nya EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM (färg i svart eller silver) kostar 4 870 kronor, med säljstart i december.