Prylnyhet

Canon EOS R100 & RF 28mm F2,8 STM släppta

Canon släpper nu ett nytt pancake-objektiv för RF tillsammans med den kompakta instegskameran EOS R100.

Canon fortsätter att expandera sin RF-lineup, denna gång för instegssegmentet med lättviktaren Canon EOS R100 – med en vikt på 356 gram. Enligt Canon är R100 kameran som passar de som vill ha bättre bildkvalitet än en mobiltelefon men samtidigt ha en liten och kompakt kamera som passar hela familjen.

Upplösningen på APS-C-sensorn är 24,1 megapixlar, och har fått Dual Pixel CMOS AF för enkel och snabb autofokus för både stillbild och film. Kameran har även ansiktsföljning och ögondektering. Seriebildstagningen är 3,5 bilder per sekund med fungerande autofokus.

Video spelas in i 4K/25p, då något beskuren i utsnittet för 4K. Kameran har även "movie digital IS", något som underlättar för att få en stabilare bild. Det går även att spela in full-HD i 60 bilder per sekund eller slowmotion med 120 bilder per sekund i HD-upplösning.

Kameran har även wifi och bluetooth, möjlighet till kreativa filter för den som vill ändra karaktären på bilderna samt Creative Asisst-funktionen som gör att man enkelt får hjälp att ändra bakgrundsoskärpan, kontraster och färgbalans.

Canon RF 28mm F2,8 STM

Det nya och första pancake-objektivet för R-systemet är RF 28mm F2,8 STM, med ett platt utförande för fullformat och en vikt på 120 gram och en längd på runt 25mm. Objektivets utförande gör att den har en kombinerad fokus- och kontrollring med switch-knapp.

Stegmotorn STM gör att den är tyst och snabb och passar för video. Filtergängan är 55mm och närgränsen 0,23m.

I samband med släppet av R100 och det nya objektivet släpps även tillbehöret OC-E4A som är en ny kabel för multifunktionsfästet, något som gör att man kan placera tillbehör utanför blixtskon, exempelvis en blixt eller lampa, samt mata ström till enheter som mikrofoner.

OC-E4A är kompatibel med Canon EOS R3, EOS R6 Mark II, EOS R7, EOS R8, EOS R10, EOS R50 och EOS R5 C.

Canon EOS R100 kommer att finnas tillgänglig som ett paket med objektivet RF-S 18–45mm IS STM från juni med ett rekommenderat pris på 8 499 kronorinklusive moms.

Canon RF 28mm F2.8 STM kommer att finnas tillgänglig från juli med ett rekommenderat pris på 4 499 kronor inklusive moms.

Tillbehöret OC-E4A finns tillgänglig från juli med ett rekommenderat pris på 3 199 kronor inklusive moms.