programvara

Canon EOS R3 & R5 får fler funktioner med ny firmware

Möjlighet att ta bilder i 402 megapixel och panoreringsassistering är några av nyheterna i Canons nya firmware för EOS R3 och R5.

Canon släpper nu version 1.81 för EOS R5, något som gör att kamerans bildstabilisering nu kan skifta sensorn för att skapa bilder med högre upplösning.

Nio bilder tas i serie, och läggs sedan samman för att skapa en JPEG-bild (läge fine) på 402,7 megapixel (24576x16384). Läget fungerar med elektronisk slutare för EF- och RF-objektiv, alltså inte med APS-C-objektiven EF-S eller RF-S.

En ny funktion som skyddar bilder som först över via FTP har också lagts till för både R5 och R3.

Baksidan på Canon EOS R5.

För EOS R3 lägger firmware v1.40 till funktioner till för stöd åt Speedlite EL-5 samt möjlighet att registrera tio personer för prioriterad fokus då fler ansikten hittas av kameran.

Dessutom läggs valet för "panning assist" till i menyn, som ger möjlighet till panoreringsbilder med objektet i skärpa med upp till två steg längre slutartid. Funktionen fungerar med alla RF-objektiv (och vissa EF-objektiv) med optisk bildstabilisering i läge med elektronisk slutare. Seriebildshastigheten blir 7,5 bilder per sekund med funktionen påslagen.

Firmware-uppdateringarna hämtas via Canons app Camera Connect eller Canonssupportwebbplatsen.