Prylnyhet

Canon EOS R5 får inbyggd bildstabilisering & film i 8K

Tillsammans med ett nytt RF-objektiv släpper nu Canon detaljer kring sin kommande kamera EOS R5 som är under utveckling. Inbyggd bildstabilisering i kamerahuset och möjlighet att filma i 8K är några av specifikationerna som avslöjas.

Vi har tidigare rapporterat om att Canon kommer att släppa en ny EOS R-kamera med mer avancerade funktioner än dagens R-modeller. Nu vet vi mer, då Canon har släppt ett så kallat "development announcement", vilket innebär att de bjuder på några spikade specifikationer av hårdvaran.

Kameran med fullformatssensor och RF-fattningen som är under utveckling har namnet Canon EOS R5, och har enligt Canon utvecklats från kundernas och marknadens behov. Kameran kan spela in film i 8K-upplösning – alltså fyra gånger upplösningen hos 4K-film, men några ytterligare specifikationer än så får vi inte reda på.

Kameran kommer även att ha två kortplatser. Även om dessa specifikationer inte är släppta är en högst sannolik gissning att de är av CFexpress-typ.

Inbyggd bildstabilisering molnöverföring

En av de saker som diskuterats vilt på nätet är frånvaron av inbyggd bildstabilisering i EOS R-kamerorna. Detta ändras med EOS R5, som är den första Canon-kameran någonsin att få inbyggd bildstabilisering, direkt i kamerahuset. Tekniken hos bildstabiliseringen kan också arbeta tillsammans med objektivens bildstabilisering.

Prestandamässigt tar kameran 20 bilder per sekund med elektronisk slutare och 12 bilder per sekund med mekanisk slutare.

Canon lanserar även den nya tjänsten och molnplattformen image.canon som kommer att vara navet i en ny automatisk bildöverföring från kamerans bilder till minneskortet. Överföringen, som stödjs av Canon EOS R5, ska göra det lätt för användarna att direkt kunna se innehållet på andra enheter då bildfiler och filmer laddas upp till plattformen och därifrån distribueras vidare till andra enheter.

När Canon EOS R5kommer att finnas tillgänglig har ännu inte avlöjats. Vi har heller ingen information om pris.

Lanserar ny RF-zoom

Förutom EOS R5 lanserar Canon även det nya kompakta zoomobjektivetRF 24–105mm f/4–7,1 IS STM, passande som exempelvis reseobjektiv. Objektivet har också den kontrollring som vi ser hos andra RF-objektiv, med möjligheten att justera funktionen från manuell fokusering till funktionsjustering, direkt med en knapp på objektivet.

Objektivet har även ett speciellt makroläge som gör det möjligt att fotografera närbilder med en förbättrad oskärpa mot kanterna. Exakt hur detta fungerar vet vi ännu inte.

Nio nya RF-objektiv under 2020

I samband med avslöjandet av EOS R5:s detaljer berättar Canon även att de under 2020 kommer att ta fram totalt nio RF-objektiv, inklusive objektivet RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM och telekonvertrarna Extender RF 1.4x och Extender RF 2x.