Prylnyhet

Canon EOS R5C – ny hybridkamera för filmare

En kamera som både kan leverera bra stillbilder och högkvalitativ video på en professionell nivå efterfrågas av allt fler. Canons svar på den frågan är den nya EOS R5C.

Det blir allt vanligare att samma person behöver kunna leverera både stillbilder och video, oftast från samma tillfälle. Det finns idag flera kameror som klarar av det utan större problem. Men vill man ha en "riktig" videokamera så får man ofta vända sig till en annan typ av kamera än en stillbildskamera. Canon har tidigare lanserat linande hybrider och nu har det blivit dags för nästa version. För alla multifotografer där ute har Canon nu lanserat EOS R5C. En kamera som baseras på deras spegellösa R5 men som nu kommer i en Cinemavariant.

Utseendemässigt är den ganska lik R5, i alla fall så länge man tittar framifrån. Då ser man nämligen inte den stora utbuktningen bak på kameran, en utbuktning som innehåller en fläkt som gör att kameran kan spela in högupplöst video med många bilder per sekund utan att bli överhettad (något som händer med den vanliga R5). R5C kan startas i två olika lägen, antingen i ett stillbildsläge, vilket gör att kameran och dess menyer fungerar precis som en R5, förutom att R5C saknar bildstabilisering.

Om man istället startar den, eller slår om, till videoläget så byts menyssytemet ut mot det som återfinns i Canons Cinemakameror och de funktioner som finns i det systemet. R5C har också alla de videofunktioner som fanns i R5 som 8K/30p, 4K/120p i 4:2:2 10-bit, men får dessutom ett par ytterligare funktioner.

Till exempel så får den möjlighet att, internt, spela in 8K/60p i Canons Cinema Raw Light, ett format som finns i deras Cinema-kameror. Cinema Raw Light ger smidigare filer än formatet Cinema Raw (vilket antyds av namnet). Du kan välja mellan att spela in en av tre olika kvaliteter, hög kvalitet, standard eller så kallad "light quality".

I vissa lägen kan EOS R5C kräva extra ström för att kunna till exempel skicka ström till objektivet för att fokusera och byta bländare. Det gäller när de mest högupplösta och tunga formaten används.

Med den nya kameran kan du också spela in 8K HDR-video i formaten HLG eller PQ (I R5 kan du bara spela in i PQ). En codec som migrerar över från Cinemakamerorna är XF-AVC, det finns även en uttag för att få ut en tidskod till filmmaterialet som gör det enklare att synka vid klippning. Som sig bör för en Cinemakamera finns det så klart inga tidsbegränsningar för inspelning om Canons R5C. Det är också den minste av Canons Cinemakameror i dagsläget.

Priset hamnar på 55299 kronor.

Vill du läsa mer om Canons stillbildskamera R5 kan du göra det här.