Prylnyhet

Canon EOS R6 Mark II – 6K och ny autofokus och sensor

Canon lanserar nu uppföljaren till Canon EOS R6 som får det traditionsenliga tilläggsnamnet ”Mark II”. Den har uppdaterats på både stillbildsfronten och videosidan. De lanserar också ett nytt porträttobjektiv och en ny blixt.

Det har alltså blivit dags för Canon att börja lansera den andra generationen av sina R-kameror. Den som är först ut är Canon EOS R6 Mark II. De har satsat på snabbhet och nya filmfunktioner. Kameran har fått en ny sensor och har fått en något högre upplösning på 24,2 megapixlar istället för 20 som tidigare.

På stillbildsidan har autofokusen förbättrats och uppgraderats till den senaste Dual pixel cmos AF II där Canon stoppat in af-funktioner från toppmodellen R3. Bland annat så finns nu motivdetektering som kan hitta till exempel fordon, tåg och hästar. Den har också fått förbättrad prestanda i svagt ljus och kan nu fokusera i ljus ner till -6,5EV. Användaren kan nu också bestämma hur autofokusområdena ska se ut för att anpassa dem till situationen du har framför kameran.

Även bildstabilisering har förbättrats och kan nu hantera upp till åtta steg beroende på vad det är för objektiv som är monterat. På isofronten har den samma prestanda, men utläsningen ska ha blivit bättre vilket ger mindre så kallad rolling shutter, det vill säga att raka linjer blir sneda och lutande när man panorerar med kameran när man använder den elektroniska slutaren. Den elektroniska slutaren kan användas vid seriebildstagning och då kan man komma upp i 40 bilder per sekund. Med den mekaniska slutaren kommer man till 12 bilder per sekund.

Canon R6 Mark II kan även ta panoramabilder genom att sätta samman seriebildstagningar som görs i sidled. Den kan även lagra bilder i heif-format. En annan funktion är Raw burst, det innebär att kameran buffrar råfiler så fort du trycker ner avtryckaren halvvägs, upp till 30 bilder per sekund upp till över 100 bilder. när du sedan trycker ner avtryckaren sparas alla filer i en enda fil och du kan, i kamerna, välja ut vilken av alla sparade filer du vill ha kvar. Samma funktion finns även för video och då buffrar kameran i fem sekunder innan du trycker ner avtryckaren.

För filmare kommer nu översamplad 4K/60p och 6K med hela sensorns bredd. 6K i pro-res går också att använda sig av, men då får man spela in på en Atomos Ninja V+. VIll man ha högre framerate kan man gå ner till full HD och då få upp antalet bilder per sekund till 180. Likt en del andra kameror har R6 Mark II inte någon inspelningsgräns för video, däremot så menar Canon att den kan spela in i 40minuter utan att kameran överhettas. Kameran kan också mjukvarujustera för så kallad focus breathing alltså att brännvidden ändras när fokuserar närmare eller längre bort. Justeringen gör alltså så att den här brännviddsförändringen inte syns. De som vill ha så bra kontroll som möjligt över sin exponering kommer också att kunna använda sig av så kallad false color, alltså att sökarbilden visas med olika varningsfärger och varje färg representerar en viss nivå av exponering.

Priset för R6 Mark II hamnar på 33999 kronor och börjar säljas i december.

Canon lanserar också en efterlängtad optik, RF 135mm f/1,8L IS USM, som är en RF-ersättare till EF 135mm f/2 L USM. Det nya objektivet är alltså något ljusstarkare och har fått bildstabilisering som kan hantera upp till 5,5 stegs längre slutartider. Objektivet har en bländare med nio blad för att få en så mjuk oskärpa som möjligt. Det finns en kontrollring och två knappar som kan programmeras till olika funktioner. Priset hamnar på 32299 kronor och säljstart är i december.

De släpper också en ny blixt, Speedlight EL-5. Den har samma batteri som den existerande EL-1 och en zoom som går från 24-200mm. Kraftmässigt följer den EL-1 i spåren på totalen, det vill säga 350 blixtar på full laddning innan batteriet är slut. Däremot så skiljer det lite i uppladdningstid där EL-1 är aningen snabbare. EL-5 kan heller inte justera ner styrkan lika mycket som storebror EL-1. Blixten kan bara användas på kameror med den nya multiskon. Vill du ha en ny blixt, specifikt en Canon EL-5, får du vänta tills i februari nästa år och då kommer priset att hamna på 6699 kronor.