Nyhet

Canon-kameror med wifi riskerar få ransomware

Ransomware, eller utpressningsprogram, kan installeras över wifi på Canons kameramodeller. Nu uppdaterar Canon firmware i alla sina kameror med wifi-funktion.

Att hackare, virus och trojaner kan ställa till oreda i datorer och telefoner vet nog de flesta redan. Men att en kamera också kan utsättas för samma sak är det nog färre som tänker på. Men alla elektroniska prylar styrs av programvara som går att manipulera, så även kameror.

Canon USA meddelar nu att deras EOS- och Powershot-kameror med wifi är utsatta för risk via Picture Transfer Protocol (PTP), det protokoll som har hand om kommuntikationen mellan kameror och annan utrustning eller andra uppkopplingar. Det var analysföretaget Checkpoint Research som först upptäckte säkerhetsluckan i slutet på mars 2019, och som sedan arbetade tillsammans med Canon fram till juli för att lösa problemet.

En kamera som blivit hackad kan göra att en utomstående får tillgång till kameran, kan läsa och skriva till minneskortet samt kryptera filerna genom att installera en så kallad "ransomware", eller utpressningsprogram, för att pressa kameraägaren på pengar för att få tillbaka sina bildfiler.

Vidare skriver Canon att de ännu inte hört om några bekräftade händelser där säkerhetsluckan utnyttjats, men att kameror som är uppkopplade på exempelvis publika wifi-nät eller infekterade datorer är i riskzonen. Även kameror med nätverkskoppling eller USB riskerar bli utsatta för intrång om dessa funktioner används.