Prylnyhet

Canon ME20F-SH låter dig filma i månljus

Canon har lanserat en riktigt nischkamera för filmare, men tekniken den innehåller är även lockande för fotografer och hintar om vad som är möjligt att åstadkomma.

Den nya ME20F-SH är en kamera som är tänkt att användas av filmare som ställer höga krav på mörkerfilmning. Kameran klarar nämligen av att filma i full HD i ljus som är så svagt som 0,0005 lux. Hur ljust är det då kanske du undrar? Klart månljus brukar sägas vara mellan 1 och 0,27 lux, en natt utan månljus med moln på himlen hamnar runt 0,0001 lux.

För att få fram en bild i det svaga ljuset kan kameran gå upp till otroliga 4 miljoner iso. Och det som gör den känsligheten möjlig är pixlar som är runt 5,5 gånger större än vad man hittar i en vanlig systemkamera med fullformatssensor idag. Att varje pixel är så pass stor gör så klart att det inte får plats lika många på sensorn, även om den är i fullformat. Upplösningen når 2,26 megapixlar, men mer behövs ju inte för att mata ut full HD.

Kameran har bajonett som gör att både EF och EF-S-objektiv passar och får autofokus. Kameran har så klart en uppsjö av olika kontakter för att kunna kopplas upp i olika system. Den har även en slot för micro-SD men det är endast till för mjukvaruuppdateringar.

Med den här kamerna siktar Canon in sig på en smal marknad, naturfilmare, dokumentärfilmare eller produktionsbolag för TV som har behov av att kunna filma i väldigt mörka miljöer. Det är ingen produkt som kommer att slå igenom på bred front, men den visar vad som är möjligt med dagens teknik och hintar därmed om vad som kan vara möjligt med morgondagens.

Vill man köpa en ME20F-SH så får man dock punga upp med runt 30 000 dollar vilket motsvarar dryga 250 000 kronor.