Nyhet

Canon och Nikon stämda för patentintrång i CMOS-teknik

Det amerikanska företaget Caltech stämmer Canon och Nikon eftersom de anser att bolagen gör intrång på sex patent relaterade till CMOS-sensorer i digitala kameror.

Publicerad

Företaget lämnade in stämningsansökan för några dagar sedan i Tyler, Texas. Caltech vill stoppa vidare intrång på patenten och begär ett ännu ej angivet skadeståndskrav.

Många patent runt cmos-tekniken kom till när ett Caltech-drivet laboratorium utvecklade kamerasystem för små rymdfarkoster åt den amerikanska rymdstyrelsen NASA i början av 90-talet.

Kamerasensorer omgärdas av hundratals patent och vilken betydelse stämningen kan få på sikt verkar oklart i dagsläget. Förhoppningsvis ska det inte gå lika illa för Canon och Nikon som för Minolta. Ett skäl till att Minolta försvann för några år sedan var att företaget tvingades betala ungefär en miljard kronor i skadestånd för patentintrång till företaget Honeywell.

Ett annat exempel i kamerahistorien är Kodak som tvingades ta bort sina direktbildskameror från marknaden efter en patentstrid med Polaroid.