Prylnyhet

Canon patenterar fast objektiv med tre brännvidder i ett

Canons telezoom 200-400mm f/4 med en inbyggd telekonverter har positiva omdömen och presterar riktigt bra. Nu har Canon sökt ett patent på en teknik som utnyttjar samma teknik, fast med dubbla konvertrar för ännu mer valfrihet.

Ett patent som Canon lämnat in i Japan innehåller ett fast objektiv med brännvidden 400 millimeter och en bländare på f/2,8 har samma teknik som den populära zoomen, men det fasta objektivet har i stället två inbyggda telekonverters, en på 1,4X och på 1,7X. Det betyder att i samma objektiv kan du få tre olika brännivdder utan att montera av objektivet. I det här fallet handlar det om 400 millimeter, 560 millimeter och 680 millimeter.

Konstruktionen verkar vara densamma som på det existerande objektivet, det vill säga att man fäller en liten spak för att aktivera telekonvertern och få tillgång till den längre brännvidden.

Än så länge är det bara ett patent vilket inte betyder att det faktiskt kommer att bli verklighet. Blir det en konsumentprodukt av det kommer den sannolikt att få en ganska stor prislapp.

Men vad tycker du om tekniken? Är det något som lockar dig?