Prylnyhet

Canon Powershot G1 X Mark III - kompakt med aps-c-sensor

Nya Powershot G1 X Mark III ärver både sensor och processor från systemkameror och kan därför bli en intressant kandidat i kategorin.

Kompaktkameror med stor sensor är en populär kategori för de som vill ha bra bildkvalitet men samtidigt hålla ner storleken, till exmpel de som reser mycket eller bara vill ha en smidig kamera.

Sensorn i nya Powershot G1 X Mark III har Dual pixel af och 24 megapixlar och är samma som återfinns i Canons 77D och EOS M5. Även processorn, Digic 7, är densamma som sitter i ovanstående modeller. Det borgar för en bra autofokus och bildhantering. Kameran blir på många sätt som en EOS M5 men med ett fast objektiv med ett brännviddsomfång som motsvarar 24-72mm med bländare f/2,8-5,6.

Objektivet har både inbyggt ND-filter och bildstabilisering som ska kunna hantera upp till fyra stegs längre slutartider.

Hastighetsmässigt kan kameran fånga upp till nio bilder per sekund med låst fokusering och ljusmätning, med följande fokusering och ljusmätning sjunker antalet bilder per sekund till sju. Fotar man med råformat kan man trycka av 19 bilder, med jpg får man upp till 24 bilder.

Kameran har packningar som skyddar den mot damm och fukt för att tåla lite tuffare miljöer, och den har både wifi, NFC och bluetooth för att kommunicera med andra enheter.

Batteriet har en officiell kapacitet på 200 bilder per laddning om man använder blixt på hälften av bilderna. Inte jätteimponerande, men kanske ett resultat av en lite mer slimmad design än föregångaren, samt att det är en större sensor och kraftigare processor. Då man valt att göra den mer dslr-lik än tidigare. Den har en oled-sökare och skärmen på baksidan går att fälla ut och vrida. Avtrycket ska enligt Canon vara designat för att efterlikna en systemkamera så mycket som möjligt och kameran har även justeringsrattar för snabba inställningar.

Vill man filma är det maximalt full HD i 60 bilder per sekund som gäller.

Kameran kommer att börja säljas i november och priset hamnar på 12150 kronor.