Prylnyhet

Canon RF 10-20mm F4L IS STM – supervidvinkel med låg vikt

Canon bygger vidare på sin L-serie med objektiv för den spegellösa RF-fattningen, och denna gång är det dags för en kompakt supervidvinkelzoom i fullformat som har fått låg vikt – och en ny typ av bildstabilisering och är vädertätat, samt har en rluorcoating på den välvda frontlinsen.

Objektivet har det vidaste utsnittet med autofokus för en fullformatskamera med sin vinkel på 130 grader, där linjerna ändå blir raktecknande trots den låga brännvidden på 10mm i vidaste läget.

Genom sin skärpa och bildkvalitet ska objektivet vara "praktiskt taget fri från distorsion", vilket gör att det ska passa för fotografering av interiörer, arkitektur, landskap eller filmare. Objektivet är även det första objektivet i L-serien som är utrustat med STM-motor på grund av de små och lätta linselementen som används, samt möjlighet tillmanuell fokusering, Full-time-manual.

Objektivet har den nyutvecklade teknikenPeripheral Control Image Stabilisation (IS), så kallad "periferikontroll",som ger möjlighet till stabilisering från bildens mitt och ut mot kanterna, något som blir exempelvis användbart vid filmning där den låga brännvidden vanligtvis ger upphov till ett synbart "vobblande". Bilstabiliseringen kompenserar för 5 steg i objektivet, eller upp till 6 steg tillsammans med ett kompatibelt kamerahus.

Vikten är 570 gram, vilket jämfört med motsvarande Canon EF 11-24mm f/4L USM för DSLR-tekniken innebär en halverad vikt och 2 cm kortare längd. Objektivet har ävenSWC (Subwavelength Structure Coating) på 2 linsytor och ASC (Air Sphere Coating) som ska minska ljusslöjor orsakade av ljuskällor i bilden.

Objektivet har 9 bländarblad, kontrollring, Fn-knapp, närgräns på 0,25m och storleken 83,7 x 112 mm. Eftersom frontlinsen är välvd går det inte att montera filter fram, men på baksidan finns ett filterfack för gelatinfilter som är 35 x 20 mm.

Exempelbild.
Exempelbild.
Exempelbild.

Canon RF 10-20mm F4L IS STM kommer att finnas tillgängligt från 26 oktober 2023. Rekommenderat pris är 34 399 kronorinklusive moms.