Prylnyhet

Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USM – ny ljusstark telezoom

Sport-, press- och naturfotografer som gått över till Canons spegellösa system har säkerligen saknat deras fasta 300mm f/2,8. Nu kommer en motsvarighet med RF-bajonett, men i form av en zoom: RF 100-300mm f/2.8L IS USM.

För alla sport, press och naturfotografer som saknar Canons EF 300mm f/2.8L IS II USM till RF-fattningen så kommer nu en uppgradering av det objektivet till det spegellösa systemet. Men Canon har passat på att göra det än mer användarvänligt genom att designa det som en zoom, RF 100-300mm f/2.8L IS USM. Det nya objektivet är, trots zoomfunktionen, inte mer än 190 gram tyngre än den fasta föregångaren.

Skulle man känna att brännvidden inte räcker till så är objektivet kompatibelt med både 1,4x och 2x-extendrarna i RF-sortimentet. Objektivet har, som namnet antyder, inbygd bildstabilisering som ger upp till 5,5 stegs stabilisering. Kombinerat med en kamera med bildstabilisering kommer man upp i sex steg. Bildstabiliseringen ska automatiskt känna av när kameran är monterad på ett stativ och stänger då av sig.

Snabbknappen kan programmeras till olika funktioner.

Det finns en programmerar snabbknapp och en kontrollring som kan användas för att styra olika funktioner. Autofokusen drivs av två nano USM-motorer som ska gör att fokuseringen ska vara väldigt snabb. Den värmesköld som introducerats tidigare används även på RF 100-300mm f/2.8L IS USM för att förhindra att stark värme påverkar objektivets prestanda. Givetvis är objektivet också vädertätat och ska stå emot det mesta. Närgränsen ligger på 1,8 meter genom hela zoomomfånget, bländaren går till f/22 och består av nio blad för en mjuk oskärpa.

Priset för det nya RF 100-300mm f/2.8L IS USM hamnar på 148799 kronor och säljstart är den 19 maj.