Canon RF 24-105mm F2,8L IS USM Z – hybrid för både cinema och foto

Canons nya objektiv kombinerar teknik från både cinema- och broadcast-objektiv med klassiska RF-objektiv för att passa alla användare – oavsett film eller stillbild.

Med nya Canon RF 24-105mm F2,8L IS USM Z menar Canon att man erbjuder det bästa inom två världar för den kreatör som arbetar med både video och stillbild – möjligheten att få funktionaliteten som behövs inom respektive område – i ett och samma objektiv.

Canon har sedan tidigare de vanliga RF-objektiven för sitt EOS R-system, men även objektiv inriktat mot cinema och broadcast. I och med detta objektiv för Canon samman de olika delarna i ett nytt modellprogram för hybridobjektiv, något som fått suffixet Z i beteckningen – och där RF 24–105mm F2,8L IS USM Z är det första.

Objektivet har 11 rundade bländarblad, 5,5 steg optisk bildstabilisering i objektivet eller upp till 8 stegs bildstabilisering när det används med ett kamerahus med inbyggd bildstabilsering.

Objektivet är konstruerat av 4xUD-linser, 3xASPH-linser, samt har utrustats med ASC och Super Spectra coating, samt fluorincoating. Funktionsmässigt har objektivet två funktionsknappar och en kontrollring, samt två Dual nano USM-motorer.

En nyhet som betecknar hybridmöjligheterna är även den nya Power zoom-adaptern PZ-E2 som går att montera på objektivet. Adaptrarna ger zoomhantering och fjärrstyrning via Canons app Camera Connect eller EOS Utility. Med adaptern PZ-E2B finns även en extra kontakt med 20 stiftsport med support för Canon XC-protokoll för styrning via nätverk, samt stöd för zoomservogrepp ZSG-C10.

RF 24-105mm F2,8L IS USM Z finns tillgänglig från december 2023. Rekommenderat pris inklusive moms är 46 299 kronor.

Power Zoom-adaptrarna PZ-E2 och PZ-E2B finns tillgängliga från mars 2024. Rekommenderat pris inklusive moms på 15 599 kronor respektive 20 699 kronor.

Pressmeddelande: Canon presenterar tre nya innovativa RF-objektiv med helt nya koncept för både yrkesfotografer och entusiaster

 

RF 24-105mm F2.8L IS USM Z – det perfekta valet för ett hybridarbetsflöde 

• Power Zoom-adaptrarna PZ-E2 och PZ-E2B – ger smidig, professionell kontroll för RF 24-105mm F2.8L IS USM Z 

• RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM – en kompakt och lätt ultravidvinkelzoom 

• RF 200-800mm F6.3-9 IS USM – telezoom med den längsta räckvidden för RF-fattningen3 

Stockholm, 2023-11-02 – Canon lanserar tre nyskapande RF-objektiv och två nya Power Zoom-adaptrar som erbjuder stora möjligheter för innehållsskapare på alla nivåer och breddar deras kreativa kapacitet. 

Det ultimata hybridobjektivet med två Power Zoom-adaptrar som tillval 

RF 24-105mm F2.8L IS USM Z utgör en betydelsefull milstolpe för objektivteknik, något som många fotografer och filmmakare har väntat på. Det här allt-i-ett-objektivet fungerar i princip som om det vore flera objektiv. Det innehåller attribut från broadcast-, Cinema- och standard RF-objektiv och skapar ett fantastiskt flexibelt objektivkoncept. Det är den första RF-zoomen som kombinerar en särskild objektivring för bländare med servofunktionalitet via Power Zoom-adaptrar som tillval. 

Morten Nørremølle, Country Director – Canon Nordic & Baltic, Imaging Technologies & Communications Group (ITCG) kommenterar: “Som en mångårig ledare inom kameror och bildhantering är vi stolta över att få presentera det nya objektivet RF 24-105mm F2.8L IS USM Z. Även om professionella stillbilds- och videokameror integrerats till nya och spännande hybrida modeller de senaste åren, har användarna ändå ofta varit tvungna att välja mellan objektiv som antingen tar stillbilder eller rörliga bilder. 

Med det här nya objektivet erbjuder vi det bästa av två världar genom att tillhandahålla ett objektiv med oöverträffad flexibilitet för alla yrkesfotografer och innehållsskapare där ute. 

Och med de nya tillbehören – som exempelvis Power Zoom-adapter PZ-E2 som ett tillval, kan vi erbjuda ett verktyg som vi tror är den perfekta matchningen för mediebolag, bröllopskonsulter, fotojournalistik och andra skapare av kvalitativt innehåll där det krävs både stillbilder och film.” 

Objektivet är designat för att ta hand om användarnas allt större efterfrågan på hybridfotografering, som innehåller både foto och film. Objektivet har många funktioner och fångar nyheter, dokumentärer, företagsjobb, bröllop, evenemang och innehåll för sociala medier på en professionell nivå. 

RF 24-105mm F2.8L IS USM Z kombinerar den bekvämlighet och räckvidd som objektivet RF 24-105mm F4L IS USM ger, med den kreativa kapaciteten i svagt ljus för RF 24-70mm F2.8L IS USM – man behöver alltså inte längre välja mellan dessa två egenskaper för att komponera den perfekta bilden. Objektivet har också 5,5 stegs optisk bildstabilisering som ger oöverträffad bildkvalitet (upp till 8 steg tillsammans med en kamera med inbyggd bildstabilisering1). Resultatet blir extrem stabilitet för handhållna filminspelningar och hög bildkvalitet vid fotografering i dynamiska situationer, till exempel vid bröllop eller andra evenemang. Den bekväma objektivringen för bländaren (för film) ger bra kontroll över exponeringsändring – tillsammans med en 11-bladig bländare för attraktiv bokeh. 

Det nya objektivet överbryggar klyftan när det gäller hybridobjektiv på marknaden och erbjuder professionella fotografer den kvalitet de vill ha i både statiskt innehåll och film. 

Viktiga egenskaper för RF 24-105mm F2.8L IS USM Z: 

• Utsökt bildkvalitet och vädertåliga skyddstätningar ger extra hållbarhet – tillsammans med skarpa bilder i hög kontrast tack vare fyra UD-glas för korrigering av kromatisk aberration 

• Professionell elektronisk parfokal fokuskapacitet och dämpning av bildvinkelförändring för att bibehålla ett konsekvent synfält vid filminspelning 

• Intern zoomhantering innebär att objektivets längd är konstant, som är bättre för riggning, vädertålighet och gör hanteringen smidigare 

• Bekväm bländarhantering med 32 steg mellan stoppen (klickar inte) och låsfrigöring för 'Auto'-läget 

Alla funktioner i objektivet RF 24-105mm F2.8L IS USM Z kan utnyttjas ännu mer via de nyligen lanserade Power Zoom-adaptrarna och skapar större flexibilitet för filmmakare. Adaptrarna ger smidig zoomhantering och fjärrstyrning via Canons app Camera Connect eller EOS Utility. 

Power Zoom-adaptern PZ-E2B kan dessutom ståta med en 20-polig zoom/fokusfjärranslutning som gör att kompatibla zoom/fokusenheter kan läggas till för studiomiljöer eller i storskalig produktion – och den är till och med kompatibel med Canons zoomservogrepp ZSG-C10. 

Viktiga egenskaper för Power Zoom-adaptrarna PZ-E2 och PZ-E2B: 

• Ergonomiskt grepp ger bekväm användning när det fästs på objektivet 

• Extern USB-C strömförsörjning som tillval för längre tagningar och snabbare zoomning 

• Stora zoomknappar för smidig zoomning 

• Snabbratt för kontroll över zoomprestanda 

• Power Zoom-adaptern PZ-E2B har en 20-polig fjärranslutning och är kompatibel med Canons XC-protokoll, så att kameran och objektivet kan styras via ett IP-nätverk som en del av en uppsättning med flera kameror 

Den mest kompakta och lättaste supervidvinkelzoomen 

RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM revolutionerar fotografering och inspelning med supervidvinkel. Objektivet är framtaget för APS-C-kameror i EOS R-systemet, har en brännvidd på 10-18 mm och är idealiskt för resor, landskap, stadsmiljöer och vlogging. 

Det levererar enastående bildstabilisering, har upp till 4 stegs optisk bildstabilisering och upp till 6 steg i kombination med inbyggd bildstabilisering2. Fotografer och filmare kan alltså göra handhållna tagningar utan problem, även i svaga ljusförhållanden. Zoomen håller högsta prestanda i kombination med Movie Digital IS och är perfekt för innehållsskapare som fotograferar handhållet och vill få med ännu mer i bildrutan. 

Den väger bara 150 g, är otroligt liten och lätt och är den perfekta följeslagaren på resor. Kreatörerna behöver inte längre kompromissa, eftersom det här objektivet är fantastiskt både för stillbilder och filminnehåll. Med överlägsen bildkvalitet och prestanda är zoomen perfekt för enastående supervidvinkeltagningar, på ett mycket bekvämt sätt. 

Viktiga egenskaper för RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM: 

• Kompakt och lätt design 

• Perfekt för resor, landskap och vlogging 

• Upp till 4 stegs optisk bildstabilisering och 6 steg kombinerat med inbyggd bildstabilisering2 

• En perfekt matchning för APS-C-kameror som EOS R10, EOS R50 och EOS R7 

• Överlägsen bildkvalitet och flexibilitet 

Telezoomen med den längsta räckvidden3 

RF 200-800mm F6.3-9 IS USM är en supertelezoom i fullformat som kommer att revolutionera fotografering av djurliv och sport. Med en otrolig telebrännvidd på max 800 mm, jämfört med max 600 mm för andra som finns på marknaden idag, är det den telezoom som har längst räckvidd för RF-fattningen3. 

Telezoomen har damm- och vattenavvisande tätningar för att motstå utmanande förhållanden och säkerställa att fotograferna kan ta enastående bilder i alla slags miljöer. 

Den har designats för alla som vill utveckla sin fotografering, uppnå något alldeles extra och ta den perfekta bilden från vilken position som helst. Telezoomens 5,5 stegs bildstabilisering (upp till 7,5 steg tillsammans med EOS R-kameror som har inbyggd bildstabilisering4), snabba autofokus, brännvidd och optiska konstruktion levererar högkvalitativa bilder och filmer och har förmågan att även dra in små objekt i bildrutan. 

Det här är det perfekta valet för entusiaster som vill tänja på gränserna när de fotograferar djurliv och sport och fånga det som kanske inte varit möjligt tidigare. 

Viktiga egenskaper för RF 200-800mm F6.3-9 IS USM: 

• Unik supertelezoom för fotografering av djurliv och sport, ett perfekt val för amatörer och entusiaster 

• Upp till 5,5 stegs optisk bildstabilisering och 7,5 steg kombinerat med inbyggd bildstabilisering4 

• Niobladig bländare för attraktiv bakgrundsåtergivning, högkvalitativ optisk konstruktion och snabb autofokus 

• Vädertålig för användning i tuffa förhållanden 

Pris och tillgänglighet 

• RF 24-105mm F2.8L IS USM Z kommer att finnas tillgängligt från december 2023 med ett rekommenderat pris inklusive moms på 46 299 kronor. 

• Power Zoom-adaptrarna PZ-E2 och PZ-E2B kommer att finnas tillgängliga från mars 2024 med ett rekommenderat pris inklusive moms på 15 599 kronor respektive 20 699 kronor. 

• RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM kommer att finnas tillgängligt från december 2023 med ett rekommenderat pris inklusive moms på 5 149 kronor. 

• RF 200-800mm F6.3-9 IS USM kommer att finnas tillgängligt från december 2023 med ett rekommenderat pris inklusive moms på 30 999 kronor.