Prylnyhet

Canon RF 5,2mm f/2.8L Dual Fisheye – VR-objektiv för EOS R

Objektivet passar Canons nya EOS VR-system som kan filma i 180 grader på en sensor, för att sedan sättas samman i efterbehandlingen.

Med en ökad efterfrågan för virtual reality-produktioner som exempelvis sport- och liveevenemang, har Canon nu gjort en satsning på just VR-möjligheterna.

I sitt nya system "Canon EOS VR-system" finns möjligheten att filma VR-material med en Canon EOS R-kamera med RF-fattning. Resultatet blir en stereoskopisk VR-film i 180 grader. Filmerna fångas upp genom två bildcirklar på en sensor, som sedan kan skapa VR-filmen i efterbehandlingen.

Genom projicering på enbart en sensor med ett stereoskopiskt objektiv, ska linjeringen och synkroniseringen vara perfekt redan från början, vilket gör hanteringen enklare än ett system med två kameror.

Canon RF 5,2mm f/2.8L Dual Fisheye

Till systemet släpps initialt ett objektiv med ultravid bildvinkel med 190-graders avbildning. Objektivet Canon RF 5,2mm f/2.8L Dual Fisheye tillhör den professionella L-serien och ska ge skarp bild från kant till kant, ha minimal ghosting och linsöverstrålning genom SWC-coatingen.

När objektivet används på en Canon EOS R5-kamera ger objektivet 180 graders VR-bild och möjlighet att använda Canon Log 3. För efterbehandlingen används sedan Canons egna plugin EOS VR Utility tillsammans med Adobe Premiere Pro, som konverterar bilderna till en stereoskopisk VR-film. Med programmet EOS VR Utility kan också bildkonverteringen förenklas.

Närgränsen på objektivet är 0,2 meter, är vädertätat, har möjlighet att använda gelatinfilter i sitt bakgre filterfack, samt väger 350 gram.

Canon RF 5,2mm f/2.8L Dual Fisheye har ett rekommenderat pris på 24 999 kronor inklusive moms. Säljstart är i december.