https://www.kamerabild.se/nyheter/canon-sl-pper-powershot-g5-x-och-g9-x
544561
Prylar
Prylnyhet

Canon släpper Powershot G5 X och G9 X

● BILDSPEL

Totalbetyg

Canon utökar sitt Powershot G-sortiment med två nya kameror. Entusiastkameran G5 X får digital sökare, och instegskameran G9 X blir 25 procent mindre än föregångaren.

Det som skiljer de båda kamerorna åt är målgruppen, där G5 X främst riktar sig för fotoentusiaster som vill ha mer kontroll över sin fotografering. Bland annat har Canon valt att ge kameran en digital OLED-sökare med en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter som visar 100 procent av sökarbilden. ISO-omfånget är 125-12800 ISO.

Båda kamerorna har utrustats med en bakbelyst 1-tumssensor på 20,2 megapixlar, spelar in film i full-HD och har fått ett enklare användargränssnitt.

Också fjärrfotografering har gjorts enklare via möjligheten att koppla samman kamerorna via wifi och dynamisk NFC. Här ska antalet klick minska innan kameran är redo och uppkopplad mot exempelvis en smartphone.

Objektivet i G5 X motsvarar 24-100mm i småbildsformatet med en bländare på 1,8-2,8. Nytt är också att Canon gjort om laddfunktionen så att det nu går att ladda kamerabatteriet med USB-kabel, USB-adapter eller den medföljande laddaren.

Canon satsat på enkelhet, och gjort det smidigt för fotografen att exempelvis justera inställningar på väljarringen som sitter runt objektivet, där man kan loopa mellan olika inställningar.

Vi har också tidigare sett inbyggt ND-filter i tre EV-steg, men nu har funktionen utökats med möjligheten att välja auto-läge, vilket innebär att kameran känner av när ND-filtret behövs för att reducera det inkommande ljuset.

En annan ny funktion är att du vid filmning nu kan få automatisk upprätning av horisonet. Kameran känner själv av hur du håller kameran och justerar bilden så att den blir vågrät direkt vid filmning.

 

Canon Powershot G9 X bygger på föregångaren G7 X, men har blivit 25 procent mindre. Touchskärmen på 3 tum gör att du enkelt kan sätta fokus, bläddra i menyerna eller ändra inställningar direkt på skärmen, genom att själv placera ut de viktigaste ikonerna med de funktioner du använder

Objektivet i G9 X motsvarar 28-84mm i småbildsformatet, med en bländare på 2,0-4,9.

 

Båda kamerorna börjar säljas i november. Powershot G5 X har ett rekommenderat pris på 8000 kr, medan G9 X har ett rekommenderat pris på 5000 kr.