Prylnyhet

Canon söker patent på en ny slutarmekanism

I högupplösta kameror kan den mekaniska slutaren generera skakningsoskärpa i bilderna. Det här ska en ny slutarmekanism, som Canon sökt patent på, åtgärda.

Allt medan kamerors upplösning har ökat så har problemet med skakningar från slutaren blivit större. Slutaren är en väldigt exakt mekanism som måste arbeta med stor precision för att exponeringen ska bli exakt. Den måste också röra sig väldigt snabbt för att ge kameran de snabba slutartider som krävs. Det som händer är att slutarens snabba rörelser fortplantar sig i andra delar av kameran och slutligen även påverkar sensorn som gör att bilderna får en liten skakningsoskärpa oavsett om du ställer kameran på stativ eller inte. Ju högre upplösning kameran har desto större blir det här problemet.

Det finns olika lösningar på det här problemet, till exempel kan man göra som Nikon gjort med Z9, det vill säga slopa den mekaniska slutaren helt och hållet. Men man kan också göra som Canon nu ser ut att göra, det vill säga konstruera en slutare som ger mindre vibrationer.

Den nya tekniken som Canons patent baseras på är, kortfattat, elektromagneter som används för att dämpa slutaren i slutet av dess rörelse så att de vibrationer som uppstår inte blir lika kraftiga. Rykteskvarnarna på nätet har malt om att Canon kommer att släppa en mer högupplöst camera än R3. Även modellbeteckningarna ger ju utrymme för en R1 om man nu vill spekulera. Den nyutvecklade slutaren, som Canon nu sökt patent på, skulle därför mycket väl kunna hamna i en sådan kamera. Men det kan också bli så att den här slutaren inte hamnar någonstans, vilket också händer med tekniker som det söks patent på.