Prylnyhet

Canon söker patent på vätskekylt kamerahus

Med en vätskefylld kylkrets kan varma delar av kameran kylas ned effektivt, om det blir verklighet.

Att kylning behövs i högpresterande kameror är nog ingen nyhet. Bland de saker som blir extra varma hör batteri, bussen för kortplatsen som läser och skrivet till minnekortet, samt sensorn med dess närliggande kretsar och elektronik.

Canon har nu lämnat in en patentansökan som beskriver hur de skulle kunna bygga in en kylanordning som arbetar med vätska, något som inte är helt ovanligt i andra applikationer som exempelvis processorkylare i datorer.

Kylkrets i en vätskekyld Canon-kamera.
Principen för kretsen.

Patentet visar en tänkt kylkrets som tar emot värme från kamerans varma delar och transporterar värmen till en annan del som kyler av vätskan. Själva vätskan ska vara magnetisk, vilket innebär att den transporteras runt i det slutna systemet med hjälp av en elektromagnetisk generator.

Exempelvis skulle värmen kunna fångas upp inuti kamerahuset och transporteras till handgreppet vars yta fungerar som avkylning.

Under 2020 när Canon släppte sin kamera EOS R5 blossade det dessutom upp en diskussion kring hur kameran hanterade värmeutvecklingen som skapades vid filminspelning av 8K/30p-video. I januari 2022 släppte Canon EOS R5C, en förbättrad version av EOS R5 med inbyggd fläkt. Detta på bekostnad av storlek och vikt men med möjlighet att spela in längre videos utan överhettning samt8K/60p i Canons Cinema Raw Light.

Flera patent

Det är inte första gången Canon lämnar in nyskapande patent. Redan i våras skrev vi om Canons nya slutarmekanism som ska minimera skakningsoskärpa, och för ett år sedan om Canons patent på en kamea med hålgrepp. Även 2020 skrev vi en artikel om en Canon-kamera med bortplockad utlösarknapp.

Om någon Canon-kamera med vätskekylning kommer att se dagens ljus är däremot inte säkert bara för att en patentansökan lämnats in – detta återstår att se.