programvara

Capture one 12 – nya masker, plug-ins och snabbare gränssnitt

Capture One 12 är en ny version av den populära programvaran som uppdaterats med bland annat nya masker och plug-ins.

Capture One 12 har fått en rad nya funktioner och förbättringar. Bland annat tre nya sätt att skapa masker. Dels baserat på ljushet, men även radiala och linjära masker, båda gradiella. I masken baserad på ljushet kan man justera kanternas hårdhet för att ge en mjuk övergång.

Här adderas en mask med hjälp av ljushetsreglaget.

Gränssnittet har fått sig en uppdatering som, enligt Phase One, ska göra det bekvämare och enklare att sitta och arbeta med programmet länge. Vissa justeringar har fått en ny design för att vara mer lättarbetade.Man har även förbättrat och förenklat arbetet med genvägar och kortkommandon.

Om man vill köra samma justeringar på flera bilder är det nu enklare än tidigare och i ursprungsläget kopieras inte sådana inställningar som är bildspecifika, det vill säga beskärning och fläckbortagning.

Den som använder sig av Fujifilms kameror har nu fått alla Fujifilms bildstilar inlagda i programmet (endast för den Fujifilm-specifika versionen). Capture One har även lagt till möjligheten att använda sig av plug-ins, vilket gör att möjligheterna för att arbeta med bilder växer då andra mjukvarutillverkare kan göra plug-ins till Capture One 12 och därmed utöka programmets möjligheter.

Vill du prova på finns det en 30 dagars gratisversion som inte har några begränsningar i funktionalitet.