programvara

Capture One 20 blir bättre för porträttretusch med nytt verktyg

Capture One är ett av de alternativ som fotografer och retuschörer använder istället för Adobes produkter. Nu kommer snat en gratisuppdatering som ger en rejäl förbättring för de som sysslar med porträttretusch.

En ny gratisuppdatering till befintliga användare av Capture One 20 kommer att göra retuschering märkbart enklare. En av de största uppdateringarna är den nya lagningspenseln. Bland annat så har det automatiska valet av område för att ersätta det man vill måla bort blivit mycket bättre och snabbare. Nu kan programmet dessutom välja ett område att ersätta med som är mörkare eller ljusare om strukturen passar bra och sedan justera ljusheten så att det passar det område som ska lagas.

Tidigare har man också bara kunnat göra en lagning per lager, nu verkar det inte finnas några begränsningar för hur många lagningar som går att göra på samma lager. Ett nytt lagningslager skapas också när du väljer det nya lagningsverktyget, du behöver alltså inte göra det själv. Det ska också ha blivit bättre på att matcha mönster. Vid första lagningen cachas hela bilden vilket gör att alla andra lagningar i samma bild går snabbare.

I likhet med lagningspenseln har det också kommit en ny kloningspensel som fungerar på ett liknande sätt som lagningspenseln. Men istället för att laga ett område med hjälp av andra delar av bilden så klonar man pixel för pixel ett annat område av bilden.