https://www.kamerabild.se/nyheter/civilpoliser-tvingade-jesper-radera-bilder
307416
Nyheter
Nyhet

Civilpoliser tvingade Jesper radera bilder

Totalbetyg

Med hot om anmälan om ofredande och transport till polisstationen fick två civilpoliser Jesper Nilsson att radera sina bilder och film i sin kamera.

Jesper Nilsson filmade två civilpolisers ingipande på Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Poliserna surnade till och undrade vad han höll på med.

Jesper berättade att han fotograferar för en nättidning. Poliserna skrek då att han ofredat dem och att det är olagligt att fotografera i tunnelbanan. Allt detta fastnade på Jespers film.

Polisernas påstående om fotoförbud stämmer inte. SL anger på sin hemsida att det endast är för fotografering för kommersiellt bruk som man behöver tillstånd. Länk till SL:s regler.

Poliserna krävde att Jesper skulle radera film och bilder, alternativt följa med till polisstationen, drogtestas och bli anmäld för ofredande.

Jesper valde att radera bilderna.

– Jag har familj och var trött efter jobbet. Jag ville hem, säger han till Aftonbladet.

Väl hemma lyckades Jesper återskapa tre bilder och en del av filmen. Materialet har han lagt ut på sin blogg.

Nu har poliserna anmält Jesper Nilsson för brott mot PuL, personuppgiftslagen, för att han lagt ut bilderna av dem på nätet.

– Att be någon radera bilder låter främmande. Det låter inte som ett korrekt polisiärt behandlingssätt, säger polismännens chef David Beukelmann till Aftonbladet

Till Svenska Dagbladet uppger samma chef att Jespers uppgifter på sin blogg och det publicerade klippet skiljer sig mycket ifrån de båda polismännens redogörelse.

Han säger också:

– Naturligtvis kan man fotografera en polis, men det finns en gräns när man blir för närgången och stör polisens tjänsteutövning. Det kan också vara andra personer med som inte kan värja sig för filmning eller fotografering.

Jesper uppger att han inte gick nära. Någon anmälan om ofredande har polismännen gjort mot Jesper utan bara anmälan mot personuppgiftslagen. Jesper kommer att JO-anmäla poliserna.

Jespers blogg hittar du här

KAMERA & BILD:s kommentar

Att civilpoliser känner sig besvärade av att bli filmade kan man förstå men de får finna sig i de lagar och regler som gäller. Att poliser skulle vara ofredade av att bli filmade låter högst osannolikt. Om vanligt folk får finna sig i att bli filmade i tunnelbanan borde poliser i tjänst också göra det. Detta säger också polismännens chef. Någon anmälan om ofredande har heller inte gjorts.

En anmälan om brott mot personuppgiftslagen har däremot gjorts av polismännen. I personuppgiftslagen ställs den enskildes behov av integritet mot de demokratiska rättigheterna att uttrycka sig och granska makthavare, såsom Jesper gjort. Att polismännen är i tjänst, att de inte namngivits och att Jesper uppger sig ha journalistiska syften med fotograferingen och publiceringen gör att vi har svårt att tro att polismännen ska ha någon som helst framgång med sin anmälan.