Prylnyhet

Comeback för Polaroid

Ny kamera och ny film – ja, kända Polaroid är nu åter aktuella med kameran Polaroid Originals OneStep 2.

Filmtillverkningen hos Polaroid blev nedlagd 2008, men entusiasterna "The Impossible Project" har försökt att åter dra igång tillverkningen, något som de lyckats med. Bland annat har Kamera Bild skrivit om kameran I-1 som använder sig av analog film, men samtidigt befinner sig i gränslandet mellan det analoga och digitala, samt Polaroids kamera "Snap".

Polaroid OneStep 2 från Polaroid Originals.

Marknaden för direktbilder är idag lika populärt som under 70- och 80-talet då marknaden var som störst.

är ett företag som släppt en del Instax-kameror på senaste, och även tillverkar analog film för användning i dessa.

Fujifilm
Polaroid OneStep Flash från 90-talet.

Nu byter alltså Impossible Project namn till Polaroid Originals och släpper nya kameran OneStep 2. Kamerans utseende är välbekant, och nära på identisk med originalet, men har nu moderniserats med batteri, USB och självutlösare.

Polaroid Originals nya generations film, "i-typ".

Kameran kan användas med 600-film från tidigare The Impossible Project och nya Polaroid Originals, som gör den nya generationens film av "i-typ".

Polaroid: Grundat för 80 år sedan

Polaroid grundades för 80 år sedan av amerikanen Edwin Land och 1977 kom den lättanvända direktbildskameran Polaroid OneStep. Den tog världen med storm och Polaroid fick så småningom kultstatus. Det berodde inte minst på kamerornas popularitet bland kända konstnärer och fotografer som Andy Warhol, Helmut Newton och Robert Mapplethorpe.

Men digitalkamerans intåg blev ödesdigert för Polaroid och direktbildsfilmen. Så verkade det i alla fall under åren efter millennieskiftet, när försäljningen dalade. Tillverkningen lades ned 2008. En grupp entusiaster tog dock över produktionen och The Impossible Project föddes.

The Impossible Project har under de senaste åren tillverkat och sålt kameror och direktbildsfilm med det klassiska Polaroid-stuket i stadigt växande volymer. Våren 2017 köpte den största aktieägaren i bolaget också rättigheten att använda namnet Polaroid.