programvara

CorelDraw Graphics Suite 2021 släppt med nya funktioner

Grafiksviten från Corel gör comeback med språk på Svenska, nya samarbetsfunktioner för team, stöd för Apple M1 samt nya funktioner för fotografer i Corel Photo-Paint 2021.

Grafikprogrammet CorelDraw är det nog många som känner igen, framförallt layoutare och illustratörer som arbetar med vektorbaserad design. Programmet har sedan det första gången släpptes – 1989 – utvecklats på fler plan, med olika intriktningar. Programmet slutade ges ut på svenska i och med version X7 som släpptes 2014, men är nu alltså tillbaka med svenskt språk.

CorelDraw Graphics Suite 2021 fortsätter att vara en helhetslösning för grafisk design och hantering av grafik, foto och 3D, och tillgänliga både för PC och Mac. I den nysläppta versionen hittar vi bland annat stöd för Apple Silicon, M1-processorn från Apple, för prestandaökning i programmet. Samtidigt har programmet också GPU-optimeras för 64-bitars Windows 10.

Sviten finns även tillgänglig som online-version och iOS-app för Ipad.

Årets version klassas av Corel själva som en milstolpe trots att de släpper nya uppdateringar varje år. En av anledningarna är alla nya funktioner för bland annat ökad produktivitet och samarbete. Genom att granska arbetsflödet hos användarna har man utvecklat verktyg för samarbete från början till slut.

Nytt är även möjligheten att ställa in en mörk arbetsmiljö i "mörkt läge", något som uppskattas av många fotografer och illustratörer.

Corel Photo-Paint 2021.

Corel Photo-Paint 2021

För fotografen och pixelbaserad användning används programmet Corel Photo-Paint 2021 som nu fått sig en rejäl uppdatering genom att arbetet blivit icke-destruktivt. Bland annat kan man lägga på och använda filter med nya justeringar, som också går att ändra i efterhand, något som bara var möjligt med effekter i förra årets version.

Inställningar går nu också att spara för att återanvända, vilket snabbar upp arbetsflödet. Det går nu också att isolera objekt med lokala justeringar, som exempelvis att ersätta färger.

Programmet kan nu också redigera HEIF-bilder direkt från Iphone.

Enklare perspektivhantering är en nyhet i CorelDraw 2021.

CorelDraw 2021

I fokus i CorelDraw för vektorbaserade bilder ligger fokus på perspektivanvändning med möjlighet att ställa in guidlinjer och objekt-snapping, samt justering av 3D-miljön i en- två- eller trepunktsprespektiv.

Programmet har också fått funktioner och integration för samarbete, bland annat genom livekommentarer och feedback samt delning av arbete med arbetslag, integration med Microsoft Teams samt en ny instrumentpanel som underlättar för samarbete.

Programmet får också stöd för Apples touchbar, sidecar, samt pekskärmsstöd och möjlighet att använda MS Dial.

Alla nyheter – CorelDraw 2021:

  • Ny instrumentpanel fungerar som nav för samarbete i både CorelDRAW® 2021 och CorelDRAW.app. Med ett klick kan användaren se förhandsgranskning, medarbetare, kommentarer och status för projektet. Designer kan delas direkt från CorelDRAW 2021 utan att behöva öppna enskilda filer.
  • Granskare kan livekommentera och göra anteckningar för feedback i realtid på designerns arbetsmaterial.
  • CorelDRAW 2021 är integrerat med Microsoft Teams och designer kan redigeras, visas och delas med CorelDRAW.app för Teams.
  • Den nya arbetsytan låter användaren visa, hantera och redigera allt digitalt material i ett projekt i samma vy. Flytta och kopiera objekt mellan sidor i projektet eller jämför olika alternativa designer sida vid sida. Det blir enkelt att sortera och hålla ordning i projektet.
  • Exportera designelement i olika storlekar, upplösningar och filformat på samma gång Eller exportera lika enkelt flera objekt med identiska inställningar.
  • Teckna med perspektiv snabbare och enklare än någonsin. Välj mellan en-, två- och trepunktsperspektiv, rita nya eller lägg till en befintlig grupp med objekt på ett gemensamt perspektivplan, flytta och redigera dem utan att perspektivet går förlorat.

CorelDRAW Graphics Suite 2021 kostar 7 900 kronor inklusive moms för evig licens, eller 3 950 kronor inklusive moms som prenumeration. Som prenumeration ges extra fördelar som bland annat molntjänster och utökade samarbetsfunktioner.