Prylnyhet

Cosina Voightländer Nokton 23mm f/1,2 Asph – ljusstark vidvinkel för Fujifilm X

Cosina lanserar nu en ny moderat vidvinkel för Fujifilm X. Med en största bländare på f/1,2 är den aningen ljusstarkare än Fujifilms egna 23mm.

Det haglar inte objektiv till Fujifilms X-bajonett från andra tillverkare än Fujifilm själva. Sedan tidigare finns ett par objektiv och nyligen meddelade Sigma att man kommer att släppa tre fasta objektiv till Fujifilm X. Nu kommer besked från Cosina att man just släppt ett nytt fast objektiv, Voigtländer Nokton 23mm f/1,2.

Brännvidden är bekant för Fujifilm fotografer och motsvarar bildvinkeln man får med ett 35mm objektiv på en fullformatskamera. Bländaren är dock större än vad Fujifilm erbjuder idag i den här brännvidden. Objektivet är manuell men har elektroniska kontakter som kan föra över exifdata till kameran, dock inte med alla Fujifilms kameror (X-H1, X-T3, X-Pro3, X-E4, X-T4, X-T2, X-S10 och X-T30 är kompatibla).

Den optiska konstruktionen består av tio linser i sex grupper av vilka ett är sfäriskt och två är lågspridande. Enligt Cosina ska den optiska konstruktionen vara optimerad för Fujifilms sensorer.

Bländaren består av tolv blad som går från ovan nämna f/1,2 till f/16. Närgränsen ligger på 18 centimeter och objektivet är 59mm i diameter 44mm lång och väger 214 gram. Priset verkar hamna runt 780 dollar vilket motsvarar runt 7500 kronor, om det blir det svenska priset återstår att se.