Fotografer

Danny Clifford till Stockholms Fotodag 16 november

Freddie Mercury, Queen, 1978. Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford
Foto: Danny Clifford

Rockfotografen Danny Clifford både föreläser och visar sina bästa artistbilder i en utställning med namnet »Rock Stars Don’t Smile« på Stockholms Fotodag.

Danny Clifford.

Med över fyra miljoner tagna bilder är det inte en lätt uppgift som fotografen Danny Clifford, född i Londons East End, tagit sig an när han ska sortera fram sina allra bästa guldkorn till sin bildutställning »Rock Stars Don’t Smile« på Stockholms Fotodag.

Danny Clifford har nämligen valt ut bilder från sina 40 år av händelser och totalt fyra miljoner tagna bilder till endast 15–20 stycken. Det låter som en omöjlighet, men blir till verklighet när Kamera Bild frågar Danny Clifford om han vill ställa ut sina bilder på Stockholms Fotodag, och är öppen för alla att skåda, även besökare utan biljett.

The Hives.

Men bilderna är bara en del av berättelsen. »När man får höra historien kring bilderna så blir de ännu mer spännande«, säger Danny till Kamera Bild när vi pratar med honom om utställningen.

Trots att Dannys fotografiska kändisfotografering började tungt med både avvisningar, utkastningar och portningar så hade han vid 20 års ålder träffat fler musikaliska stjärnor än vad de flesta gör under en hel livstid – ettnära arbete tillsammans med Queen, The Who, The Rolling Stones och Amy Winehouse för att nämna några.Och nu 40 år senare har han arbetat med de flesta i branschen.

Amy Winehouse, backstage vid BBC Radio Jazz Awards.

Fullt av spännande historier

Under Stockholms Fotodag har du som besökare nu möjligheten att skåda några exklusivt utvalda bilder från Dannys enorma arkiv. Bland de utvalda bilderna kan du se bilder på bland andra Bob Dylan, Amy Winehouse, Freddie Mercury från Queen, Rolling Stones och AC/DC. Tillsammans med varje utställd bild finns även en kortare historia som berättar mer om bakgrunden till bilden.

– Utställningen och föreläsningen tycker jag borde heta »Rock Stars Don’t Smile«. Namnet refererar till en av mina fotograferingar med Liam Gallagher i Oasis, och det som hände vid den – och går att läsa vid bilden på utställningen. “You told me to smile. Rockstars don’t fucking smile”, sa han och pekade finger åt mig.

Danny Clifford håller sin föreläsning klockan 17 och kommer berättar vidare om hur han lyckats med sin fotografering.De utställda bilderna finns även tillgängliga till försäljning.

Mer inspiration, mer kamera, mer foto

I samma anda som de fyra tidigare fotodagarna så bjuds besökarna på en blandning av unika föreläsningar med kända fotografer över hela dagen, där fokus ligger på bildens styrka. Besökaren får uppleva inspirerande bilder från hela världen, tipsas om allt från kompositioner och bildtänk till hur man själv kan utveckla sin egen fotografering.

På fotodagen finns även chansen att klämma, känna och prova fotobranschens senaste prylar och ta del av erbjudanden. Som besökare får man även möjlighet att ta sin egen fotografering till nästa nivå genom att boka en portfolio review, samt träffa andra likasinnade för att diskutera det vi alla brinner för – fotografering.

Göteborgs Fotodag 2018, Chalmers.

Förutom de inspirerande föreläsningarna kommer varje fotodag att ha en paneldiskussion på scenen, där några av dagens fotografer diskuterar aktuella ämnen inom foto, med möjlighet till frågor från publiken. Dessutom kommer även en portfolio review hållas live från scenen, där fotograferna resonerar kring några bilders styrkor, svagheter och hur fotograferna själva skulle ha tagit, beskuret eller efterbehandlat bilden – en ovärderlig möjlighet att få hoppa in i vår fotodags fotografers tankar kring bilder.

Mats Alfredsson pratar om sin passion – gatufoto – under Stockholms Fotodag 2018.

Deltagarna guidas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som är fotodagarnas konferencier.

– Med våra tidigare fotodagar i bagaget är det bara att konstatera att vi lyckats skapa ett spännande forum där alla vi som älskar fotografering kan mötas för att utbyta tankar och idéer. Många vill få inspiration till sin fotografering, både genom att lyssna på hur andra fotografer tar sina bilder och kommer på sina bildidéer, men även genom att kolla in vad den senaste tekniken har att erbjuda. Extra roligt att ser är att samtalen fortsätter efter föreläsningarna, att både besökare och föreläsare sätter sig vid scenkanten för att diskutera olika infallsvinklar kring just ämnet foto. Genom att inspireras av andra kan man utveckla sig själv för att blir bättre på att ta de bilder man själv brinner för att fånga, säger Calle Rosenqvist.

Sveriges Fotodagar

Under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar hittar du våra kommande fotoevent. På hemsidan www.sverigesfotodagar.se hittar du vidare till mer ingående informatiom om de tre orternas föreläsare och det senaste schemat.

Stockholm: 16 november 2019, 08.30–17.30, Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6

Priser

Mässdelen och utställarna är gratis att besöka för att kolla in de senaste kameraprylarna.

Heldag, alla föreläsningar:295 kr(t.o.m 19 oktober, ordinarie pris 395 kr).

Mer information om Sveriges Fotodagar hittar du på:

Sveriges Fotodagar arrangeras av Kamera & Bild och Zoom Fotoresor.

www.malmosfotodag.se

www.goteborgsfotodag.se

www.stockholmsfotodag.se

www.sverigesfotodagar.se