programvara

Darktable 2.6 – kostnadsfri Lightroomkonkurrent uppdateras

Darktable 2.6 är ett gratisprogram som konkurrerar med Lightroom. Ett flertal nya uppdateringar gör att det än mer attraktivt.

De som har hängt med i bildredigeringsvärlden den sista tiden har nog märkt att det dyker upp allt fler alternativ till Adobes Lightroom. Darktable är ett så kallat open source-program, vilket innebär att det är ett flertal personer som tar fram det utan ersättning, därför är programvaran gratis.

Uppdateringarna som gjorts till den senaste verisonen är att man förbättrat klonverktyget till ett mer avancerat retuschverktyg. Du kan även arbeta med olika frekvenser som man ofta gör vi porträttretusch.

Det finns även en ny modul som kallas "filmic", det är enligt Darktable, en vidareutveckling av kurvverktyget och ska göra det enklare att ge bilderna en mer analog känsla. Den nya modulen ger fler inställningsmöjligheter än en vanlig kurva och man kan justera svartpunkt, vitpunkt, global och lokal kontrast med större noggrannhet än tidigare.

Det finns även ett nytt färgverktyg som är mer exakt än tidigare. Darktable är lite stökigare och inte lika intuitivt som en del andra program, men för den som vill lägga ut minimalt med pengar på mjukvara kan det vara värt att kika på.

Här kan du läsa mer om och ladda ner Darktable.