programvara

DaVinci Resolve 18.5 släppt – får flera nya funktioner

Med nya funktioner som automatisk textning från tal, förbättrade klippningsmöjligheter och AI-baserad teknik, satsar Blackmagicdesign på att förenkla videoredigeringen i DaVinci Resolve.

Videoredigeringsprogrammet DaVinci Resolve har länge befunnit sig i version 18 och sedan april 2023 släppts i flera betaversioner av version 18.5 som innehåller flera nya funktioner. Ny har den slutgiltiga och skarpa versionen av 18.5 släppts, och finns tillgänglig för nedladdning.

Kamera Bild har tagit del av de nyheter som lagts till redan innan den nya versionen släpptes.

Sedan version 18 har den stora grejen varit "collaboraion", att kunna samarbeta i projekt. Bland annat kan man vara 10 samarbetsparners online och arbeta i upp till 100 projekt. Funktionen gör att det går att rendera till molnet, något som gör att både producenter eller beställare kan vara med och titta på resultatet.

Genom denna funktion går det att streama ut till exempelvis både en padda eller telefon för att se resultatet på olika plattformar.

Textning ljud

Nytt är också automatisk textning och undertexter, vilket innebär att DaVinci Resolve kan analysera ett klipp med ljud för att skapa texten som läggs in på en remsa och visas när den ska. Funktionen finns i Studio-versionen och för 14 språk, bland annat svenska.

Med funktionen för "voice isolation" kan man rensa ljusfiler från oljud för att få fram tal, exempelvis i ljudklipp med störande omgivningsljud. Detta gör det möjligt att förbättra både ljudkvalitet och tydlighet i det faktiska materialet.

En annan funktion är även att kunna klassificera ljud i olika kategorier med "audio classification". Detta gör att man exempelvis kan välja ut alla ljudspår med person X, alla ljudspår som är musik eller alla ljudspår som är effekter – för att kunna justera enbart denna grupp av valda ljud.

Klippning tidslinje

För själva klippningen har även flera förbättringar skapats, bland annat möjligheten för hur flera tidslinjer visas. Dessutom finns stöd för undertexter i tidslinjen, möjlighet att förstora ett spår genom att trycka på en ikon, olika val för hur man visar namn på klipp samt andra indikatorer för klippets egenskaper. Dessutom finns hjälpmedel för om läppsynk blir fel hos redigerade klipp.

För tidslinjen finns även möjligheten att skapa rubriktext från ljud i tidslinjen, det går även att klippa med DaVinci Neral Engine scene cuts" på tidslinjen samt lägga till ljud, video och undertextspår. Spår går även att dela eller sätta samman, och juster ripple-effekter på huvudspåret samt lägga till markörer och välja markörfärg.

Masker, ljus grading

Som hjälpmedel för att markera objekt finns "magic mask", som förenklar möjligheten att markera ett objekt för justering över tid. Denna har nu även stöd för filter.

Hantering av ljus har även blivit bättre med "relights", ett virtuellt ljus som gör att du kan justera ljuset på objektet i efterhand. Den nya funktionen har blivit mer kalkylerande och ger ett mer exakt resultat.

Nytt för färghantering är möjligheten till färghantering per tidslinje.

Projekt skapade i version 18.4 kommer kunna uppdateras till version 18.5, men projekt skapade i 18.5 kommer inte kunna användas i tidigare versioner.

Läs mer och ladda ned en tidsbegränsad testversion gratis på Blackmagicdesigns hemsida för DaVinci Resolve här.