fotografer

De får årets Dokumentärfotopris

Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar blir årets vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris.

Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar tilldelas 2024 års Dokumentärfotopris av Arbetets museum.

Det är tjugotredje året som Arbetets museum delar ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt.

Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar är de tre fotograferna som genom sina fotografier prisas för sina insatser:

– Årets pristagare arbetar med några av samtidens mest brännande frågor: sårbara ungdomar i våra förorter, gruvexpansionen i Norrland och orosmoln från klimatförändringar och krig. Alla tre lyckas på olika sätt bryta ner de stora skeendena till något gripbart och drabbande, med ett stort mått av mod och empati. Det här är dokumentärfoto när det är som bäst, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Juryns motivering:

Meli Petersson Ellafi.

Meli Petersson Ellafi: tilldelas 25 000 kr för sin förmåga att skildra samtida människoöden, komma nära och beröra. Meli finner nya oväntade vinklar och berättelser från Sverige och backar inte för att omsluta och skildra det obekväma. Med ett särdeles mod närmar hon sig gränser mellan trygghet, utsatthet och människors liv och villkor. Hon använder sin kamera som megafon för de som har svårt att göra sin röst hörd. Melis bildspråk är dokumentärt när det är som bäst.

Anders Alm.

Anders Alm: tilldelas 25 000 kr för sitt gedigna arbete och mästerliga sätt att dokumentera samtiden i det lilla. Med sällan skådat saktmod fångar Anders förtroendeingivande möten med naturen. Via ortsbefolkning speglar han ett samhälle som ständigt anpassar sig efter företagens tillväxt och gruvans omfattning. Hans bildvärld öppnar upp för eftertanke om arbete och arbetsliv. Vardag och vardagsliv. Där livet händer, där finns Anders med kameran som ständig följeslagare.

Charlotta Hammar.

Charlotta Hammar: tilldelas 25 000 kr för sitt arbete med brännande aktuella frågor vars bilder lämnar oss med den smygande känslan av att allt kanske inte kommer att ordna sig. Med kameran fångar hon vardagen som fortgår parallellt med att mänskligheten tvingas möta tankar kring framtida hot och krig. Charlotta porträtterar Sveriges bristfälliga beredskap i såväl hanteringen av miljökatastrofer som skyddsrum. Hon tänjer den dokumentära idévärlden tekniskt där hennes starka färgval lämnar betraktaren hängandes någonstans mellan verklighet och fiktion.

De tre vinnarfotograferna tar emot priset och berättar om sitt arbete vid evenemanget Dokfotodagen, som går av stapeln på Arbetets museum den 18 november. Mer information och program kommer under hösten.

Bakom stipendiet står Arbetets museum som även arrangerar Dokfotosalongen.