https://www.kamerabild.se/nyheter/de-forskar-om-nyhetsbildens-f-r-ndring
516284
Nyheter
Nyhet

De forskar om nyhetsbildens förändring

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/550865.jpg?itok=sx7YlKAy', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/550865.jpg?itok=sx7YlKAy', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/550865.jpg', w: 728, h: 484, title: ' ' },]

Totalbetyg

Bildjournalistprogrammet vid Mittuniversitetet tilldelas 5,4 miljoner för att forska om hur nyhetsbilden har förändrats under åren 1995 till 2015. Syftet är att studera nyhetsbildens förutsättningar i svensk dagspress under en period av enorma förändringar i mediebranschen.

Forskningsprojektet "Nyhetsbilden i förändring" har tilldelats 5,4 miljoner av Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning. Syftet är att studera nyhetsbilden och dess förutsättningar i svensk dagspress under en period av enorma förändringar i mediebranschen.

Under de närmaste tre åren kommer forskningsteamet därför att fördjupa sig i nyhetsbildens utveckling sedan 1995, den bildjournalistiska yrkesrollen och arbetsprocessen på nyhetsredaktionen, samt publikens mottagande och tolkning av bild.

– Vårt fokus är nyhetsbilden och bildjournalistiken i dagspressen. Vi vill belysa nyhetsbildens status i den paradigmatiska omställningen som mediebranschen genomgått och fortfarande genomgår, i takt med internet, multijournalistik, ekonomisk åtstramning och det ökade bildflödet från allmänheten, säger Maria Nilsson, lektor i bildjournalistik som tillsammans med Ingela Wadbring, professor i medieutveckling, kommer att leda arbetet som drar igång hösten 2013.