Nyhet

De hade samma bild på omslaget

Många dagstidningar använder sig numera av bildbyråer för bilder till sina artiklar. Om flera tidningar använder sig av samma byrå finns ju då risken att de använder samma bild. Något som hände förra veckan med Dagens Nyheter och Svenska Dagbladets framsidor.

Båda de stora dagstidningarna hade valt samma bild som framsidebild, lite olyckligt men inget som någon av tidningarna verkar dra på så stora växlar.

–Det är ju inte så roligt, men onekligen är det en bra bild som säger mycket om känslan i matchen, säger Ann Axelsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet i en intervju med Dagens Media. Hon säger också att de försöker jobba smart med bildbyråerna och använda sig av dem när de har ordentlig bevakning av händelser som till exempel sportevenemang. Målsättningen är ju i slutänden att göra en så bra tidning som möjligt för läsarna.

DN hade en egen fotograf på plats men fick in den här bilden från bildbyrån Getty strax innan sin pressläggning och det fick bli ett snabbt beslut. Valet föll alltså på den bild som Christof Koepsel tagit för Getty Images.