Fotografer

De vinner Dokumentärfotopriset 2020

2020 är det fotograferna Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt som hyllas för sina dokumentärbilder.

Arbetets museum delar i år ut Dokumentärfotopriset till Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt.

Sedan 2001 har Arbetets museum delat ut Dokumentärfotopriset för att uppmärksamma den dokumentära fotografin. Ett fotografiskt arbete som tänjer på gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt, är något som ligger till grund för vilka som får priset.

2020 är det fotograferna Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt som hyllas för sina dokumentärbilder.

Så här motiverar juryn sina val:

Felicia.

Anna Tärnhuvud: för sina mästerliga möten i vardagen. Hennes respektfulla och inkluderande sätt att fånga människor och situationer – som aldrig blir likriktade – gör henne till en förebild för både nu verksamma och kommande generationer fotografer.”

500-5 mph.

Kicki Lundgren: för bilder av människor i sina nya liv. Vi möter den mogna människan som pensionär på sydliga breddgrader. Eller berörs av Saras vardag efter motorcykelolyckan i boken ”500-5MPH”. I båda fallen förenas det sociala engagemanget med respekt, känsla, spännande bildlösningar och – en gnutta humor.”

Jean Hermanson i Mörkrummet – ur ”Himlens mörkrum”.

”Nils Petter Löfstedt: för att han både värnar det fotografiska arvet och försöker vidga det. I boken och den Guldbaggenominerade filmen ”Himlens mörkrum” ger han nytt liv åt mästerfotografen Jean Hermanssons industribilder och placerar dåtiden i nutid.”