Prylnyhet

Digital videozoom och bättre autofokus – ny mjukvara för Nikon Z9

Nikon har släppt en ny mjukvara till sin toppkamera Z9. Med den tredje versionen av mjukvaran får man digital zoom i 4K-video, bättre autofokus och mellanlägen i seriebildstagningen.

Nikon har släppt en ny version av mjukvaran för sin toppmodell Z9 som innehåller flera intressanta funktioner. För stillbildsfotografen handlar det främst om två uppdateringar. Autofokusen ska ha blivit bättre i svagt ljus, den ska kunna fokusera i ett halvt stegs sämre ljus än tidigare och Nikons 3D-trackingläge har förbättrats och fokuspunkten ska följa motivet bättre. Ramen för fokuspunkten kan nu också byta färg och kan vara röd eller vit beroende på vilket fotografen föredrar. Även den följande fokuseringen i djur-läget ska ha förbättrats.

Den andra uppdateringen handlar om ett höghastighetsläge som lagts till. Sedan tidigare kunde man välja mellan 30 bilder per sekund eller en beskuren bild i 120 bilder per sekund, dessa ackompanjeras nu av ett läge där du kan fotografera i 60 bilder per sekund och då få ut en bild med 19 megapixlars upplösning i aps-c-format.

För filmfotografen kommer också ett par nyheter. En av de större är att du nu kan zooma digitalt i 4K-läget. Funktionen använder sig av översamplad 4K från 8,3K-läget och när man zoomar in beskärs sensorn ner till ett 4K-läge i aps-c. Totalt sett ger det här två gångers zoom och ska teoretiskt sett ge något sämre skärpa eftersom man inte längre utnyttjar den översamplade 8,3K-videon. Funktionen kan styras antingen med kontrollringen på objektivet, via Fn-knappar eller höger/vänsterknapparna. Flickerreduceringen är nu också tillgänglig för filmare.Den nya mjukvaran som kallas 3.0 finns tillgänglig nu.