Nyhet

Din selfie – förödande för djuren

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/t2.jpg?itok=X7q9SB5e","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/t2.jpg?itok=X7q9SB5e","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/t2.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/t2.jpg?itok=9sKlQfgF","w":1920,"h":1280,"title":"S\u00e4g nej till selfies med djur. "Kvinnan p\u00e5 bilden var ovetande om problemen med djurselfies, men n\u00e4r jag upplyste henne om dessa blev hon f\u00f6rkrossad", ber\u00e4ttar Tom Svensson, om sin bild p\u00e5 h\u00e4ndelsen.Foto: Tom Svensson<\ span="">"}]
Säg nej till selfies med djur. "Kvinnan på bilden var ovetande om problemen med djurselfies, men när jag upplyste henne om dessa blev hon förkrossad", berättar Tom Svensson, om sin bild på händelsen.

Djur torteras, dödas och drogas – för att du som turist ska kunna ta en selfie med ett djur. "Alla djur lider av detta", säger bevarandefotografen Tom Svensson till Kamera & Bild.

Som ett led av World Animal Protections kampanj "Våga vägra selfies med djur" har bevarandefotografen Tom Svensson, som vi tidigare intervjuat i Kamera Bild, bidragit med sin kunskap och sina upplevelser om problemet med turister som jagar den perfekta selfien med djur.Enligt World Animal Protections undersökning är 20 procent av djuren som drabbas utrotningshotade, och över 60 procent behöver internationellt skydd.

– Problemet är stort över hela jorden. Just selfies är förödande, och man kan fråga sig vad bilden är värd – är det verkligen värt vad som helst för att du ska kunna ta en selfie med ett rodjur?, frågar sig Tom Svensson.

Tom förklarar att alla djur lider av selfie-fenomenet. Han menar att om man känner till bakgrunden till problematiken så tänker man nog annorlunda än om man står framför en söt gibbonapa som man vill ta en oskyldig selfie med på sin semesterresa.

– Det konsumeras mycket djur för att detta ska kunna ske. För att få den här apan i exemplet så skjuter man mamman i regnskogen. Nio av tio av de apor som ramlar ned dör, vilket innebär att det går åt 19 individer för att få en gibbonapa som du kan ta en selfie med. Är bilden värd detta? Det värsta är okunskapen, även djurvänner tar denna typ av bilder utan att veta problematiken som ligger bakom.

Våga säga nej

En fråga som ofta uppkommer är hur de som arbetar med detta ska kunna livnära sig. Tom Svensson menar att om alla säger nej till detta så försvinner efterfrågan.

– Men då kan man istället säga ja till konsthantverk så har vi en lösning till problemet. Bara det inte är tillverkat av djur så är det okej. Så min uppmaning är att säga nej till selfies med djur, ta bort alla selfie-bilder med djur och säga åt dina vänner att göra detsamma. Om man ändå låter bilderna vara kvar är man inte seriös – då bryr man sig mer om bilden än om djuren, menar Tom Svensson.

Han menar även att det inte finns några alternativ när det gäller selfies med djur.

– Det spelar ingen roll, ta inga selfies med djur. Djuren blir torterade, drogade och nedbrutna för att kunna tvingas in i situationer där de kan fångas på bild. Det gäller elefanter du rider på, tigrar du får sitta bredvid, apor du får klappa, fåglar, ormar och krokodiler. Sengångare exempelvis, de är vanligtvis ganska långlivade, 30-35 år, men inom denna industri lever de ungefär sex månader – de stressas ihjäl, berättar Tom.

Till exempel på ett thailändskt zoo där djuren plågas redan som ungar.

– Tiger Zoo i Thailand har runt 400 tigrar, och de går åt. Det är vansinne. Vill du se vilda djur så åk på safari istället, menar Tom Svensson.

Här kan du även se ett inslag i TV4 Play när Tom Svensson berättar i Nyhetsmorgon om problemen med djurselfies.