Fotonyhet

Dina bilder kan avslöja om du är deprimerad

Måhända låter det som en kvällstidningsrubrik. Men ett forskarteam på Harvard och Vermonts Universitet har utvecklat system med artificiell intelligens som utifrån att titta på dina bilder kan säga om du är deprimerad eller inte.

Systemet använder sig av så kallad maskininlärning, alltså att det kan lära sig av sina erfarenheter. För att testa systemet har det fått analysera nästan 44 000 instagrambilder tagna av 166 olika användare. Det visade sig att datorn hade en bättre träffsäkerhet än de psykologer som också fick analysera Instagramkontona. Människorna hade en träffsäkerhet på ungefär 40 procent medan datorn klarade hela 70 procent.

Saker som kunde användas för att se om innehavaren av kontot led eller inte led av en depression var bland annat vilka färger som var framträdande (gråa och mörka bilder var vanliga), mängden ansikten som syntes i bilderna och vilken sorts ljus bilderna var tagna i. Man kom även fram till att deprimerade personer var mindre benägna att använda filter på sina instagrambilder, men om de gjorde det var det vanligast förekommande filtret "inkwell".