Bransch

DJI hamnar på USA:s svarta lista

Den kinesiska drönartillverkaren DJI har hamnat på den amerikanska regeringens entity-list, vilket innebär att amerikanska företag inte längre får handla med DJI.

DJI, den populära kinesiska tillverkaren av drönare, gimbals och annat videorelaterat har alltså hamnat på den amerikanska regeringens entity-list. Vilket betyder att amerikanska företag inte får göra affärer med dem. Då det hade ryktats om att de skulle hamna på listan har företaget förberett sig för detta och menar att amerikanska konsumenter fortfarande kommer att kunna köpa deras produkter.

Det här skiljer sig från Huawei som frivilligt lämnade den amerikanska marknaden innan de blev tvingade. Huruvida DJI faktiskt kommer att kunna fortsätta sälja sina produkter till amerikanska konsumenter är inte helt klart, det är bara deras eget uttalande ännu så länge.

Om eller hur det kommer att påverka deras tillverkning och utveckling är ännu oklart.

Att DJI hamnar på listan är i sig inte så förvånande, den amerikanska regeringen har gjort flera åtgärder där DJI har pekats ut som en säkerhetsrisk. Men orsaken till att de hamnar på listan är inte lika tydlig som för mobiltillverkarna ZTE och Huawei (som legat på listan en tid), det vill säga att de skulle möjliggöra kinesisk övervakning. Man anför istället argument som pekar på att möjliggöra brott mot mänskliga rättigheter och aktiviteter som bryter mot amerikansk utrikespolitik.

DJI vänder sig naturligtvis emot detta.