Prylnyhet

DJI Mavic Air 2 släppt – kan ta bilder i 48 megapixel

Fler flyglägen, bättre terrängavkänning och bilder i 48 megapixel via pixelshift, är några av nyheterna mot föregångaren.

DJI släpper nu sin nya kompakta kameradrönare Mavic Air 2, med flera uppdateringar mot föregångaren, tillsammans med ny teknik från de högre modellerna.

Kameran har en CMOS-sensor på 1/2 tum med en upplösning på 12 megapixel. Ett speciellt supersamplingsläge ger däremot bildfiler på 48 megapixel genom att pixelshifta bilden med hjälp av den inbyggda treaxlade gimballen. Mavic Air 2 har även ett "Smart Photo"-läge som tar flera bilder i 12 megapixel men väljer ut den bästa automatiskt genom den avancerade bildanalysen.

Video spelas in i som bäst 4K/60p i 120 megabit, H.265. I 4K/30p kan drönaren även spela in HDR-film. 1080p-läget bjuder på ett speciellt slowmotion-läge som spelar in i 240 bilder per sekund. Dessutom finns ett "Hyperlapse"-läge som ska kunna spela in och skapa en video i 8K direkt på minneskortet. Med hyperlapse menas det att bilder tas med ett visst mellanrum samtidigt som drönaren rör sig.

HDR-video finns i tre lägen. Det första tar sju bilder och lägger samman för att öka på det dynamiska omfånget. Andra läget tar flera bilder i serie för att minska bruset vid fotografering i svagt ljus. Det tredje läget analyserar bilden och väljer automatiskt läge för att förbättra bilden efter exempelvis ljusets färgtemperatur eller innehåll.

Live-video sänds till kontrollen via 2,4 och 5,8 GHz, och har en räckvidd på 10 kilometer. Batteriet har ökat på 21 till 34 minuter mot föregångaren.Förbättringar har skett även på omgivningssensorerna. Drönaren har nu möjlighet att känna av hinder så nära som 35 centimeter, en förbättring med 15 centimeter. Också avståndet för dessa har dubblats, från 12 meter till 24 meter.

Mavic Air 2 har även fått tre nya AI-lägen för automatisk flygning. Active Track 3.0 följer automatiskt ett valt objekt och ska vara snabbare på att återfinna objektet i bild om detta skyms. POI 3.0, eller "point of interests", följer en bestämd rutt runt ett objekt. Den nya versionen har blivit bättre på bland annat analys av landskapet. Spotlight 2.0 som finns i professionella drönare finns nu också i Mavic Air 2. Läget låser kamerna på ett objekt samtidigt som man kan flyga fritt med drönaren.

Mavic Air 2 släpps i mitten av maj. Rekommenderat pris är 9 599 kronor inklusive moms, enligt DJI Stockholm.