Nyhet

DJI patenterar radiostyrd bil med kamera

Drönartillverkaren DJI har patenterat en radiostyrd bil med inbyggd bildstabiliserad kamera.

Från att ha fokuserat på flygande kameror och stabiliserande gimballs kan nu drönartillverkaren DJI komma att ta upp jakten på marken. DJI har under 2019 lämnat in ett patent för en radiostyrd bil med inbyggd kamera.

Enligt patentet ska kameran ha inbyggd bildstabilisering, och dess upphängning ser ut att likna den vi hittar hos DJI Ronin 2 med en centerplatta som är roterbar runt sin egen axel. Detta öppnar upp för möjligheten att kameran går att vrida samtidigt som den ger en stabil bild. Patentet påvisar också möjligheten att montera av gimbalkonstuktionen vilket skulle öppna för möjligheten att använda en egen kamera.

Bilens chassi har enligt dokumentet också en egen dynamisk hantering av hjulstabiliseringen, något som enligt patentet lutar åt en elektroniskt kontrollerad kompensation över dess rörelser i höjdled. Patentets ritningar visar även fyra hjul som har möjlighet att rotera 360 grader, något som möjliggör att snabbt växla riktning och rotering runt sin egen axel.

Ett inlämnat patent innebär däremot inte att produkten kommer att bli verklighet – men konceptet är onekligen intressant och skulle ge DJI möjligheten att ta sina radiostyrda produkter ett steg framåt.