Prylnyhet

DJI släpper ny actionkamera – Action 2

DJI har lanserat en uppföljare till sin Osmo Action, med en helt ny design och ny sensor. Action 2 har en modulär design och flera tillbehör. Dessutom har den större sensor än både föregången och den största konkurrenten Gopro.

DJI har lanserat en uppföljare till deras första insteg på actionkameramarknaden DJI Osmo Action, den nya modellen heter kort och gott DJI Action 2. På många sätt och vis är det en helt ny kamera med ganska lite gemensamt med föregångaren. Formfaktorn är annorlunda, det är en ny senor och tänket bakom designen och hur den fungerar är nytt. Det den har gemensamt med föregångaren är väl mestadels att den kan använda sig av Gopros tillbehör.

Till det yttre ser DJI Action 2 väldigt annorlunda ut från sin föregångare, den har ett kubiskt format istället för det rektangulära som Osmo hade. Den har också en ny, större, sensor som är 1/1,7 tum istället för 1/2,3 tum som föregångaren (och Gopro). Action 2 har ett mer vidvinkligt objektiv än föregångaren med 10 grader extra synfält, 155°. Den ska även ha en bättre sensor för att beräkna vitbalans. Även om kameran främst antagligen kommer att användas för att filma med så kan den ta stillbilder i 12 megapixlels upplösning och dessutom i råformatet DNG. den elektroniska slutaren gör möjlighet till slutartider mellan 30 sekunder och 1/8000s medan isokänsligheten kan ställas mellan 100 och 6400 (vilket gäller även för video).

Action 2 kan spela in video i 4K upp till 120fpsom du använder dig av 16:9, i 4:3 kommer du bara upp i 60fps vid 4K. Behöver du högre framerate måste du acceptera en sänkning i upplösning till 1080 då det går att komma upp i 240fps. Förutom stillbild och video finns en timelapsfunktion och hyperlaps. Videokvaliten kan gå upp till 130Mbps och den spelar in i H.264 på ett micro SD. Action 2 har också en elektronisk bildstabilisering som ska ge "gimballiknande" resultat upp till 60fps. Det finns också en funktion som gör att horisonten hålls rak medan du filmar.

Formfaktorn har vi sett tidigare Gopro Session som också testadepå det kvadratiska utseendet, Session finns dock inte kvar i Gopros sortiment idag. Det DJI har gjort med Action 2 som är lite speciellt är att de skapat ett modulär koncept. Tanken är inte ny, även Gopro hade tidigare möjlighet att fästa skärmar, extra batteriet och så vidare. Men den nya Action 2 kan snäppa fast en framåtvända skärm, vilket adderar mer batteritid (upp till 160 minuter, dock med filmning i 1080/30p utan stabilisering), men också ytterligare ett minneskortsfack. Men också en batterimodul som ska kunna ge upp till tre timmars batteritid. Men dessa tillbehör fästs alltså med magnet vilket gör det väldigt enkelt att montera dem. Det finns även ett fäste som gör att du kan använda Gopros tillbehör. Ett annat tillbehör är en kulled som fästs via magneten. Vill du fästa kameran på till exempel en tröja släpper DJI också ett tillbehör som kallas Magnetic Lanyard som är en magnetisk platta som hänger i en rem och kan bäras under till exempel en tröja, kameran klämmer sedan fast tröjan mellan sig sjäv och det magnetiska fästet och på så sätt hålls den fast.

Action 2 kan användas både som webkamera men också för att livesända må med upplösningen 1080/30p. Detta genom att koppla samman kameran med DJI's app Mimo. Kameran är så klart vattentät, utan det extra skalet är den vattentät ner till 10 meter, med skalet ner till sextio meter.

I kit med den framåtriktade skärmen kostar DJi Action 2 5990 kronor. Den extra batterimodulen kostar 799 kronor.