https://www.kamerabild.se/nyheter/dr-nare-misst-nks-ha-orsakat-helikopterkrasch-i-usa
545929
Nyheter
Nyhet

Drönare misstänks ha orsakat helikopterkrasch i USA

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/DJI.jpg?itok=F6TOFwLE', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/DJI.jpg?itok=F6TOFwLE', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/DJI.jpg', w: 2000, h: 1260, title: ' ' },]

Totalbetyg

För första gången i USA misstänks en drönare vara orsaken till en flygolycka. Helikoptern som förolyckades ska ha försökt väja undan drönaren när den körde in i ett träd.

Det var under en övningsflygning i South Carolina i förra veckan som olyckan skedde. En pilotstudent var ute och och träningsflög med sin instruktör när plötsligt en drönare dök upp. Instruktören ska då ha tagit över kontrollen för att undvika drönaren. Bakdelen av helikoptern ska då kört in i ett träd eller en buske vilket ledde till att helikoptern kraschade.  

Varken pilotstudenten eller instruktören ska ha skadats i olyckan. 

Drönaren som det rör sig om är en DJI Phantom och utredningen om olyckan pågår fortfarande. Än så länge har inte slutgiltig orsak till olyckan fastslagits och varken drönaren eller dess ägare ska ha kunnat identifieras. 

I motsatts till Sverige, där lagarna har lättats upp, så har drönarlagarna USA skärpts under det senaste året. Under förra sommaren meddelade till exempel Pentagon att militären får skjuta ner drönare om de flyger över områden med flygförbud. 

167315513313063_1807409649303633