Bransch

Drönartillverkaren DJI svartlistas i USA

Den ledande drönartillverkaren DJI har hamnat på den amerikanska regeringens så kallade entitylist, vilket gör att amerikanska företag inte får göra affärer med dem. Nu är frågan om det här kan påverka Hasselblad som ägs av DJi.

Den amerikanska regeringen har en så kallad entitylist, på den placeras företag som den amerikanska regeringen, av olika anledningar, vill förbjuda amerikanska företag att göra affärer med. På den listan ligger ett flertal företag och däribland mobiltillverkaren Huawei. Det här har lett till många svårigheter för Huawei, bland annat får de inte handla med Google och kan därför inte använda android som operativsystem, de kan heller inte köpa vissa komponenter som de tidigare förlitat sig på. Huawei har gått från att vara en av de största tillverkarna på marknaden till att knappt säljas i västvärlden längre.

Nyligen adderade Joe Bidens regering företaget DJI på samma lista. Anledningen är att man anser att DJI dels har kopplingar till den kinesiska militärindustrin, men också att de anses vara inblandade i brott mot mänskliga rättigheter som begås av Kina mot folkgruppen Uigurer. Redan tidigare har myndigheter i USA varnat för att använda drönare från den kinesiska tillverkaren och den amerikanska armén har också tagit sina DJI-drönare ur drift.

Det har också redan tidigare funnits regler för hur DJI-drönare får handlas med i USA, till exempel har myndigheter förbjudits att köpa dem och det har blivit svårare för privatpersoner att få tag i dem också genom att regeringen införde ett licenskrav på att få handla med DJI-produkter.

Hur det här kommer att påverka DJI är dagsläget inte helt klart, men om de behöver delar från amerikanska företag för att bygga sina drönare kan man tänka sig att det kommer att innebära stora svårigheter för dem att hålla igång produktionen tills de har skaffat fram andra alternativ.

På mobilmarknaden fanns många alternativ till Huawei när dessa i stort sett försvann från marknaden, men när det gäller drönare så har DJI en väldigt stor del av marknaden och har dessutom ett tekniskt försprång mot många konkurrenter, så frågan är vad som händer på drönarmarknaden nu. I USA verkar man ha förhoppningar om att inhemska företag ska plocka upp handsken.

Ytterligare en aspekt i den här frågan är hur det här kan komma att påverka Hasselblad. DJI köpte nämligen en majoritet av företaget redan 2017. Om DJI hamnar i ekonomisk onåd kan det alltså komma drabba även det anrika företaget Hasselblad.

Det är dock lite för tidigt för att spekulera i hur det här kan komma att falla ut i slutändan.