Prylnyhet

Dubbel Leica-optik och svartvit sensor i nya Huawei P9 och P9 Plus

Huawei lanserar P9 och P9 Plus – med både RGB- och svartvit kamerasensor samt två Leica-objektiv. I ett demorum har vi fått stifta bekantskap med de nya telefonernas kamerafunktioner.

Kamera Bild och systertidningen Mobil befinner sig just nu i London för att kolla in Huaweis nya mobiltelefoner. Vi har kollat in kamerafunktionerna i P9 och P9 Plus, och hur tekniken där bakom fungerar.

Det som känns mest nytt här är så klart kameran med två kameralinser, båda med Leica-linser och två olika kamerasensorer, en RGB-sensor samt en svartvit sensor. Direkt när man startar kameran märker man att gränssnittet är relativt enkelt uppbyggt. Ett svep åt höger visar de olika fotolägena, ett svep till vänster tar dig till inställningar för till exempel upplösning. Sveper du uppåt kommer du till proffsläget med bland annat manuell fokus, iso och så vidare. Välkommet, men knappast unikt i mobiltelefoner idag.

Själva fotovyn är alltså ganska ren, men det finns ändå en hel del inställningar att ta hänsyn till.

Huawei P9.

Varför två kameror?

Vad är orsaken till att ha två kameror kan man undra. Att det finns en färgsensor och en svartvit ska göra att man kan ta riktigt bra svartvita bilder, men även att färgåtergivningen och fokus ska bli bättre i alla bilder du tar eftersom de två sensorerna samverkar. Sony står för kamerasensorn (12 MP IMX286-sensor) och Leica för kameralinserna (Leica Summarit H 1:2.2/27 ASPH).

Just bildkvalitet är dock svårt att avgöra på plats just nu eftersom de demotelefoner vi testar sitter fast i borden och motiven är få. Enligt Huawei själva ska kameran i P9 tack vare den här lösningen med två sensorer släppa in 90 procent mer ljus än kameran i Samsung Galaxy S7 och 270 procent mer ljus än kameran i Iphone 6s men det ser jag inga tecken på när jag jämför dessa kameror på plats i demorummet.

Autofokus på tre vis

Fokuseringen i telefonen utnyttjar tre olika tekniker beroende på motivet. På kort avstånd arbetar lasern, på lite längre avstånd samverkar de två linserna för att precis som dina ögon utveckla ett djupseende en ensam lins inte klarar på samma sätt. Och i sista steget finns bildprocessorn.

De dubbla kamerorna är det mest framstående i telefonen Huawei P9 och särskilt positivt är ju att Huawei verkligen använt dem för att försöka göra bättre bilder och inte bara skojiga Instagramliknande effekter. Hur väl de faktiskt lyckas får vi återkomma till.