https://www.kamerabild.se/nyheter/dubbel-videokvalitet-i-kameran-n-sta-steg
519050
Nyheter
Nyhet

Dubbel videokvalitet i kameran nästa steg

Totalbetyg

Att spela in film med kameran är något som i dag är standard i alla ny kameror. Men formatet är inte alltid lika. Nästa steg som vi kommer att få se är den nya standarden H.265, som halverar filstorleken.

Standarden H.264

har sedan ett tag tillbaka blivit standard i kameror när det gäller komprimering av film i bland annat digitala systemkameror. Formatet har varit bra för att komprimera rörlig film för att få mindre filstorlekar och används överallt för att strömma video över nätet.

Nu kommer en förbättring som också blir ny standard: H.265 HEVC (High Efficiency Video Coding). Formatet kan spara i samma bildkvalitet som H.264 men med en halverad filstorlek. På så vis kan vi spara utrymme på minneskortet eller både enklare och snabbare föra över film inspelade med exempelvis en kamera med inbyggd wifi. Jämförelsen med halvering i filstorlek innebär samtidigt att man kan öka upplösningen med bibehållen filstorlek som hos H.264. På så vis blir det möjligt att strömma video i full-HD-upplösning i 3G-nätet, eller så kallad 4K-upplösning (4000 x 2000 pixlar) via internet.

I och med den godkända standardiseringen kan vi räkna med att få se formatet i kommande kameror framöver.

Den nya standarden används nu av bland andra Cyberlink, Fraunhofer, Mitsubishi och Ericsson, och innebär i standardprofilen support för 10 eller 8-bitars 4:2:0-video och intra-frame-komprimering. redan nu utvecklas nästa del i HEVC-standarden för att stödja 12-bitars video, 4:2:2 och 4:4:4-format samt komprimering av 3D-video.