Prylnyhet

Dubbla kameror i nya Iphone 7 Plus

Apple har precis släppt Iphone 7 och 7 Plus. Här kan du läsa om förändringarna på kamerasidan, med bättre bildstabilisering, film i 4K – och dubbla kameror.

Apple har släppt två nya telefoner, Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Flera uppdateringar har skett på kamerafronten jämfört med föregångarna.

På Iphone 7 finns en kamera på baksidan med optisk bildstabilisering, en bättre fotolampa med fyra led-lampor och en sensor på 12 megapixel. Iphone 7 Plus har samma uppsättning, men dessutom en extra kamera på baksidan. Dessa två kameror arbetar tillsammans för att du ska kunna zooma upp till 10 x. Med zoom i 2x får du samma kvalitet som utan zoom och slipper förlora i upplösning tack vare de två objektiven, den ena vidvinkel och den andra tele. Zoom från 2x till 10x sköts av mjukvaran och innebär därför kvalitetsförsämring i bilden, som sämre upplösning.

Iphone 7 Plus med dubbla kameror på baksidan.
Iphone 7 får nöja sig med en kamera på baksidan.

Kameran på framsidan har en upplösning på 7 megapixel.

Utöver detta ska de dubbla kamerorna i Iphone 7 Plus med 1/3"-sensor och en bländare på f/1,8. Med en uppdatering som kommer senare i år, låta dig simulera kort skärpedjup i ett särskilt porträttläge som ger motivet skärpa och bakgrunden oskärpa.

Tekniken med ett teleobjektiv och ett mer vidvinkligt objektiv för att skapa dessa möjligheter med kort skärpedjup och förbättrade och utökade bildmöjligheter är inte revolutionerande. Tekniken har funnits i några år och vi har sett möjligheterna med dubbla kameror i bland annat Huawei P9, som vi testar i nummer 9 av Kamera Bild.

I kamerorna hos P9 är det inte olika brännvidder som skapar möjligheten med bilderna, utan snarare den lilla vinkel som skapas genom avståndet mellan de två kamerorna. En liknande teknik som utnyttjar en skillnad i vinkel på det inkommande ljuset är nya Canon EOS 5D Mark IV, med sin teknik "Dual Pixel RAW". Hur den fungerar kan du läsa om i artikeln Vi har provat Canon EOS 5D Mark IV.

Film med Iphone 7 spelas in i 4K eller 1080p. Det går även att spela in slowmotion-film i 1080p och 720p. Iphone 7 har även fått inbyggt stöd för timelapse-fotografering.

Dessutom har Apple även tryckt in en A10Fusion-bildprocessor dedikerad för just bildhantering. Hur kameran och bilderna står sig i konkurrensen återstår att se när vi testat den.

Iphone 7 och 7 Plus finns tillänglig i Sverige från fredag den 16 september. Priset för Iphone 7 startar på 7495 kronor medan Iphone 7 Plus kostar från 8795 kronor.

I nummer 9 av Kamera Bild som finns ute i butik nu, har vi ett stort test av tio kameramobiler för dig som fotograf.

I vår systertidning Mobil kan du läsa allt om Iphone7 och Iphone 7 Plus.