Fotografer

Efter kritiken – Bonnier News justerar frilansavtalet

Nu meddelar Bonnier News att de tar till sig av kritiken och ska skriva om avtalet.

Efter den hårda kritiken mot Bonnier News nya frilansavtal, väljer de nu att backa. Ett nytt avtal ska presenteras i nästa vecka. Men samtidigt betonar Bonnier News vikten av att kunna använda frilansens material i flera av företagets titlar. Svenska Fotografers Förbund tycker att det är oroväckande att Bonnier News inte för en dialog med dem.

Flera organisationer inom mediebranschen har kritiserat Bonnier News nya frilansavtal. Bland kritikerna finns Svenska Fotografers Förbund som har kallat avtalet oskäligt.

– Snart kommer det inte finnas några frilansar som kan leva på sitt jobb, och vem ska då skapa innehållet? Det här är vidrigt, sa Paulina Holmgren, ordförande för Svenska Fotografers Förbund, till SVT häromdagen.

”Frilansarna är viktiga för Bonnier News”

Nu meddelar Bonnier News att de tar till sig av kritiken och ska skriva om avtalet. Ett justerat sådant hoppas de kunna presentera i nästa vecka, där de bland annat ska titta på företagets exklusiva rätt till frilansens material.

”En del av de områden som lyfts är att Bonnier News vill ha exklusiv rätt till materialet för all framtid. Det har också uppfattats som att Bonnier News inte ska låta frilansaren kunna marknadsföra sig själv eller lägga upp referensmaterial på sin egen hemsida. Vi tar till oss kritiken, frilansarna är viktiga för Bonnier News, vi har bra relationer till dem i dag och vill fortsätta ha ett väl fungerande samarbete”, skriver Anna-Clara Welander, chef för Lifestylegruppen på Bonnier News, i ett pressmeddelande.

Men att det material som frilansen säljer till företaget ska kunna publiceras brett i flera titlar, verkar kvarstå.

”För Bonnier News är det viktigt att kunna använda det feature-material vi köper in i alla våra kanaler, varumärken och med våra samarbetspartners”, skriver de i pressmeddelandet.

SFF: ”Oroväckande”

Paulina Holmgren, ordförande för Svenska Fotografers Förbund, tycker att det är bra att Bonnier News har tagit till sig kritiken. Samtidigt ställer sig förbundet frågande till att mediekoncernen inte har kontaktat de berörda branschorganisationerna.

– De skriver att de ska föra en dialog om ett justerat avtal internt och det tycker jag är oroväckande. Vi vill ju att de för en dialog med oss yrkesorganisationer som för frilansares talan, säger Paulina Holmgren.

Här kan du läsa det kritiserade avtalet i sin helhet.