Nyhet

Efter kritiken: LHC drar tillbaka kontraktskrav

”En seger för fotograferna och 1–0 till Pressfotografernas Klubb”, säger Mia Karlsvärd, ordförande för PFK Sverige till Medievärlden.

Under gårdagen träffades Pressofotografernas Klubbs ordförande Mia Karlsvärd och Peter Karlsson, pressansvarig för elitserielaget hos LHC, för att diskutera upphovsrättskraven som Kamera Bild nyligen rapporterade om. Kraven från LHC:s håll var att alla fotografer skulle ge ifrån sig sina bilder till LHC med medgivande till fri användning, utan ersättning till fotografen.

Nu har LHC backat och kommer alltså inte att kräva någon underskrift av kontrakt av fotograferna för bevakning av matcherna i arenan. Anledningen till kontraktet var bland annat en oro från klubbens sida kring en ökning av antalet bildbyråer och frilansare som vill in och fotografera matcherna, i samband med att allt fler tidningar säger upp sina fotografer.

Man har även diskuterat lösningar där ett förslag är att de som vill ha ackreditering på matcherna ska kunna visa upp presskort eller en arbetsgivares intyg om bildpubliceringen.

”Upphovsrätten aldrig till salu”

Det var den 16 september om ordföranden i Pressfotografernas Klubb Sverige, Mia Karlsvärd, uppmanade sina medlemmar att inte skriva på avtalet. Så här förklarade hon sin uppmaning när Kamera Bild kontaktade henne:

– Upphovsrätten är aldrig till salu.