Fotografer

Elin Skantz fångade både bolid och norrsken på samma bild

Elin Skantz var ute för att fånga norrsken 19 september – men kom hem med en unik bild på en bolid: "Den var ju en lyckträff", förklarar Elin för Kamera & Bild.

Norrsken över hela landet sker inte varje dag, men blir just nu vanligare då vi rör oss mot en ökande aktivitet hos solen med allt fler solfläckar – en bidragande komponent för möjligheten att skåda norrsken.Något som är desto mer ovanligt är att se ljusstarka så kallade bolider när de färdas genom atmosfären som ljusstarka eldklot som oftast splittras och ger upphov till ett intensivt sken.

Det var precis en sådan bolid som Elin Skantz lyckades fånga på bild när hon var ute och skulle fotografera norrsken under kvällen den 19 september. Elin jobbar som marknadsansvarig så jobbar en hel del med foto och det visuella, fotograferar gärna sport men drar även ut i naturen för att koppla av ensam och fotografera – som denna kväll.

Kamera Bild kontaktade Elin för att höra hur hon lyckades fånga både boliden och norrskenet på en och samma bild – tillsammans med Karlavagnen.

Elin Skantz.

Ute för norrskenet

– Kvällsmaten var käkad och bonusbarnen i säng, och jag kom på att det var norrsken på gång efter diskssioner på Facebook, så jag högg med mig kameran och stativet och drog iväg. På platsen jag åkte till går det att parkera så man kan vara i fred, och tänkte att om norrskenet skulle braka loss så kanske jag kunde få till en spegling i sjön, berättar Elin.

Platsen som Elin befann sig på var på en strand vid Orsasjön i Mora, med Orsa på andra sidan – ett bra ställe även om det är mycket ljusföroreningar från Orsa. Norrskenet fanns där, men svagt.

– Det var en grön båge, så jag tänkte att jag ger det en halvtimme för att se vad som händer – och tänkte att det gör inget om jag har en slutartid på 30 sekunder. Jag stog där och ljusmålade lite. När jag stog riktad bort från kameran så såg jag i ögonvrån att det blixtrade till, men tänkte att det var lampor från en bil. Så egentligen finns det ingen story om "wow", vad var det där.

Bilden är fotograferad med en Canon EOS 1D X på 16mm, 30s f/2,5 ISO 640.

Kollade dagen efter

Elin berättar också att förväntningarna på bilderna heller inte var så stora, men att hon var kvar i 20 minuter och ljusmålade innan hon åkte hem.

– Jag trodde inte att det skulle bli något på bilden heller, jag trodde att det var en ljusförorening, och kameran fick ligga kvar i bilen. Dagen efter kollade jag bilderna. Jag skickade en skärmdump på bilden till min kompis Malin som förklarade att det där är ju en bolid, säger Elin.

Elin postade bilden i bildgruppen Norrsken i går morseför visa och kolla vad andra trodde om bilden: "Jaha, då är frågan om Malin har rätt att det är en bolid eller om min misstanke om dopad eldfluga stämmer?", där många reagerade på den fantastiska bilden: "Häftig bild av ett ögonblick och dessutom reflexer i vattnet av detta!", "Otroligt fin bild! Jag håller nog med övriga om att det är en bolid" och "Fyfasen vad läckert, vilken fångst. Visar att man inte fotar norrsken från tv-soffan".

– Jag har inte fått någon bekräftelse på vad det var, men alla säger att det var en bolid, tillägger Elin.

Grattis till en fantastisk bild, säger vi på Kamera Bild!