Fotonyhet

Elis Hoffman vinnare av TT:s stora fotopris 2014

Elis Hoffman, vinnare av TT:s stora fotopris 2014.rn Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Elis Hoffman
Foto: Elis Hoffman
Foto: Elis Hoffman

Med ett projekt som vill vara som visuella meditationer över livets skörhet, fick Elis Hoffman på onsdagskvällen ta emot TT:s stora fotopris 2014. Han belönas med 100 000 kronor.

TT:s stora fotopris ges till den yrkesverksamma fotograf som juryn anser bäst skildrat det svenska samhället i sina bilder.

I år gick priset till fotografen Elis Hoffman som är baserad i Stockholm. Han har med sitt projekt Fading velat fånga livets förgänglighet och han fascineras av hur erfarenheter formar vår existens. Detta har Elis Hoffman skildrat i sina bilder genom att resa till platser han aldrig tidigare har besökt och träffat personer som till en början har varit främlingar för honom.

Vackert och hotfullt

Juryns motivering lyder så här:

”Ett sammanhållet projekt där varje enskild bild tycks rymma en berättelse i sig, uppbyggd av olika betydelsebärande lager. En egensinnig gestaltning med en underliggande ambivalens, där så väl det vackra som det hotfulla kan skönjas. Aningar om minnen av en förlorad plats och en förlorad tid, kanske länken till, och en återerövring av, det undertryckta.”

Projektet Fading finns även som bok, utgiven på det tyska förlaget Kehrer.

Stipendium till Rebecka Uhlin

Under onsdagskvällen delades det även ut ett fotostipendium till en ung nordisk fotograf. I år gick det till Rebecka Uhlin för projektet Äktenskapet, där hon har skildrat gemenskapen mellan ett par som varit gifta i 57 år.

Tidigare vinnare av TT:s stora fotopris:

2013 Hannah Modigh


2012 KK+TF


2011 Martin Bogren


2010 Martina Hoogland Ivanow 


2009 Niklas Larsson 


2008 Lars Tunbjörk 


2007 Marc Femenia Nobell 


2006 Thobias Fäldt. 


2005 Anna von Brömssen 


2004 Pieter ten Hoopen 


2003 Niklas Maupoix